1276

Numărul moldovenilor care suferă de cancer de piele în acest an a crescut cu 20% faţă de 2010

Ne bucurăm cu toţii de căldura soarelui, dar uităm sau nu ştim că razele ultraviolete au şi efecte nocive. Pentru astăzi, 27 mai,  meteorologii au anunţat nivelul 8 de radiaţii solare pe o scară de la 1 la 11, care se va menţine şi mâine.
În acest an numărul moldovenilor, care suferă de cancer de piele a ajuns până la o mie, sau cu 20 la sută mai mult, decât în 2010. Medicii bat alarma şi spun că majoritatea oamenilor, care suferă de cancer de piele mor. Din această cauză ei recomandă să ne protejăm de razele solare.
"Un debut de cancer de piele, din aluniţă poate fi faptul că apare mâncărimea, proritul, s-a mărit în dimensiuni în timp scurt, şi-a schimbat culoarea. Cu timpul chiar în 2-3 săptămâni se formează o cojiţă la suprafaţă, aceasta este cu părere de reu o formaţiune maligmă", a mentionat Maria Sârghi, medic dermatolog-oncolog.
Pentru a preveni îmbolnăvirea medicii recomandă să nu ne expunem la soare între orele 10 şi 16. Să purtăm haine de culoare deschisă din pânză naturală, să trecem controlul medical cel puţin o dată pe an, iar la plajă să folosim cremă de protecţie solară. Specialiştii mai spun că există un program de informare a populaţiei. Şi anume, orice persoană poate să afle detalii despre acest tip de cancer de la medicul de familie.
publika.md
0