1099

Preţul gazului în Moldova este umflat de 17 ori. În Rusia, costul de extracţie pentru o mie de metri cubi este de 20 d

 
Autorităţile ruseşti explică doar parţial această majorare, în timp ce 20% din preţul final rămâne o enigmă.

Anul trecut, Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, a importat de la gigantul rus Gazprom 3,18 miliarde metri cubi de gaz, în valoare totală de 802,52 milioane de dolari, arată o informaţie oficială oferită pentru „Adevărul" de compania Moldovagaz. Potrivit administraţiei companiei din Moldova, preţul mediu de import al metanului a fost în 2010 de 250,1 dolari pentru o mie de metri cubi.

În acelaşi timp, în raportul său anual, Gazprom arată că în 2010 ne-a livrat gaz la un preţ mediu de 176,15 dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu 42% mai ieftin. Administraţia importatorului oficial Moldovagaz spune că nu poate comenta aceste cifre şi nu poate explica diferenţa de preţ.
La rândul său, Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, susţine că agenţia nu poate verifica corectitudinea acestor cifre, mai ales că informaţia a fost difuzată de Gazprom, şi nu de Moldovagaz.

Mihail Korcemkin, director executiv al firmei de consultanţă „East European Gas Analysis", susţine că „diferenţa de preţ ce apare, de până la 250,1 dolari la hotarul Moldovei, se explică prin costurile pentru serviciile de tranzit prin Ucraina, care ajung la 10% din tariful final, dar şi prin taxa vamală de 30%, aplicată de Federaţia Rusă".

Totodată, Mihail Korcemkin afirmă că profitul Gazprom de la livrarea de gaze Republicii Moldova a ar fi fost anul trecut de 145-147 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Dacă la preţul de 176,15 dolari, indicat de Gazprom pentru 2010, mai adăugăm şi costurile de tranzit prin Ucraina rezultă un tarif mediu de 201-202 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 48-49 de dolari mai puţin decât cel achitat de consumatorii moldoveni. Calculele efectuate de „Adevărul" arată că la un volum de 3,18 miliarde de metri cubi rezultă o diferenţă de peste 150 milioane de dolari. Astfel de devieri nu apar însă şi în 2009. În acel an, Gazprom a indicat că a livrat gaze în ţara noastră la un preţ mediu de 228 de dolari, în timp ce Moldovagaz spune că preţul a fost de 252,8 dolari pentru o mie de metri cubi. Diferenţa de 25 de dolari coincide practic cu taxa pentru serviciile de tranzit prin Ucraina.

Cazul Belarus

Pentru această ţară Gazprom anunţă în raport că în anul 2010 a livrat gaze la un preţ de 187,4 dolari, adică cu 11 dolari mai puţin decât preţul de 176,1 dolari indicat în cazul livrărilor în Republica Moldova. De notat că în cazul Belarus, Rusia mai aplică şi un coeficient de reducere la exportul de gaze, iar livrările se fac direct, fără tranzit prin alte ţări.

Fraude de zeci de milioane

O schemă prin care erau furaţi consumatorii, dar şi furnizorul de gaze, aplicată încă din anul 2004, a fost depistată la întreprinderea Chişinău-Gaz.

Astfel, în baza unei înţelegeri cu reprezentanţii firmei din Capitală, la un consum lunar de o mie de metri cubi, clientul plătea doar pentru 400 de metri cubi, în numerar, angajatului companiei. Alţi 400 de metri cubi erau trecuţi ca pierderi în reţea, iar în factură erau indicaţi doar 200 de metri cubi.

Calculele preliminare arată că valoarea fraudei este de peste 30 de milioane de lei. Deputatul Simion Furdui, ex-preşedinte al Moldovagaz în anii 2001-2002, susţine că proporţiile delapidărilor sunt mult mai mari, de ordinul sutelor de milioane de lei, iar schema ar fi fost pusă în aplicare încă pe timpul guvernării comuniste, fiiind implicată conducerea Moldovagaz. Cazul a pus pe jar autorităţile, iar dosarul a fost transmis pentru investigare Procuraturii Anticorupţie.
 
adevarul 

0