Smirnov: Acceptăm unirea - numai în cazul integrării Transnitriei şi R.Moldova în Federaţia Rusă
Liderul transnistrean, Igor Smirnov susţine că rezolvarea conflictului moldo-transnistrean după exemplul unificării Germaniei de Est şi de Vest, propusă de către politicienii europeni, este inacceptabilă. Declaraţia a fost lansată în cadrul unui interviu acordat ediţiei poloneze “New Easter Europe” , potrivit Agenţiei “НовыйРегион”.
"Dacă evidenţiaţi factorul de unificare, noi suntem pentru, dar numai în cazul când noi, împreună cu R. Moldova, ne unim cu Rusia. De ce ? Am să vă spun. Nu am ieşit din URSS. Rusia este succesorul Uniunii Sovietice. În Germania, separarea a avut loc în timpul războiului. Împreună cu Moldova am încercat să păstrăm unitatea, pentru a nu diviza societatea, am rugat să creem o zonă economică unică. Dar la toate acestea, R. Moldova a spus "nu". Da, am trăit împreună în RSSSM, dar nici din punct de vedere legal, nici istoric, sau economic nu am trăit în statul Republica Moldova. Întotdeauna am avut totul separat. Prin urmare, exemplul Germaniei de Est şi de Vest nu ne convine ", a declarat Igor Smirnov.
Întrebat de jurnalişti despre perspectivele unei reglementări, Smirnov a menţioncat că în iunie sunt programate consultări informale în formatul "5 +2".
"Este posibil că acolo vom merge la negocieri oficiale. Însă cel mai important este că, pe lângă toate acestea să avem garanţii, dacă am semnat trebuie să îndeplinim. Aceasta va fi muncă grea pentru Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei”, - a spus liderul reugiunii transnistrene.
Potrivit sursei citate, Smirnov afirmă că Transnistria nu a încetat procesul de negociere şi consideră că acesta ar trebui să continue.
"Atunci când se poartă negocieri, există speranţa că nu se vor repeta vărsările de sânge. De-a lungul acestor ani noi am fi putu să apropiem oamenii din Moldova şi Transnistria. Dacă nu ne-ar fi impus diverse metode de presiune, dacă nu ne împiedicau să trăim, să muncim, să ne mergem înainte", a declarat Smirnov, citat de agenţia rusă.
Întrebat de jurnaliştii polonezi ce crede despre faptul că comunitatea internaţională nu a recunoscut, până în present, din punct de vedere juridic statul transnistrean, Smirnov a declarat că important este ca Rusia să înţeleagă Transnistria.
"Nici până acum nu pot să înţeleg cine locuieşte în Moldova – românii sau moldovenii, spre ce tind – NATO sau UE. Am întrebat oamenii noştri: ce să facem şi spre cine să ne orientăm. Răspunsul a fost dat la referendumul din 2006: ". Un stat independent şi apropierea ulterioară de Rusia" Eu doar pot să compătimesc comunitatea internaţională, dacă nu înţelege acest lucru ", a mai spus liderul transnistrean.