712

Ce vor ruşii la schimb pentru a ne ieftini gazele


 

Foto: reuters
 
România importă din Rusia circa 20% din consumul naţional de gaze  



 
Un diplomat rus spune că România trebuie să vină cu o ofertă concretă de colaborare cu Gazprom, ca să putem importa gaze ruseşti la preţuri mai mici. Compania Gazprom s-a arătat interesată de preluarea Romgaz şi de realizarea unor depozite de gaze pe teritoriul României.
 
România trebuie să ofere ceva gigantului rus Gazprom, dacă doreşte să importe gaze la un preţ mai mic, a declarat Igor Sidorov, consilier economic în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti. El a fost prezent ieri la reuniunea miniştrilor Economiei din zona Mării Negre, care a avut loc la Bucureşti.
  „Depinde de partea română să obţineţi un preţ mai bun la gaze. Trebuie să existe tratative. Dacă oferiţi ceva, dacă faceţi o propunere, atunci şi Gazprom va veni cu un preţ mai bun", a spus Sidorov.

Acesta a amintit povestea privatizării companiei de gaze Distrigaz Sud, cumpărată de francezii de la Gaz de France în 2005. „Gazprom a vrut să cumpere acea distribuţie de gaze şi a propus pe o perioadă de timp mai multe preferinţe pentru gazul rusesc, însă România a dat câştig companiei Gaz de France", a arătat consilierul economic.

 
Ce au vrut ruşii de la noi de-a lungul timpului?
 
În perioada 2004-2005, când procesul de privatizare a companiilor energetice de stat era în floare, Gazprom a fost interesat să preia distribuţiile de gaze şi a participat la privatizarea Petrom.

Totodată, chiar şi după această perioadă, mai exact în 2007, oficialii gigantului rus au anunţat că sunt interesaţi de preluarea Romgaz, producătorul naţional de gaze, atunci când acesta va fi scos la privatizare. Acum, autorităţile române au în plan listarea la Bursă a 15% din Romgaz.
 
Gazprom vrea, de asemenea, să construiască depozite de gaze pe teritoriul României, împreună cu Romgaz, pentru ca resursele să fie cât mai aproape de consumatorii europeni. Alte discuţii dintre ruşi şi români au vizat condiţiile în care gazoductul South Stream, dezvoltat de Gazprom, ar putea traversa România.
 
Ruşii sunt interesaţi şi de sectorul electricităţii din România. Gazprom vrea să participe la construirea unor termocentrale, iar, potrivit informaţiilor deţinute de „Adevărul", există companii ruseşti interesate de preluarea unor acţiuni la Transelectrica.

 
Gazul ieftin ne-ar costa scump

„Deschiderea Rusiei de a ieftini gazele în schimbul unor astfel de tranzacţii trebuie privită cu mare precauţie, pentru că ar trebui să plătim atât compensaţii economice, precum predarea Romgaz, cât şi politice", a declarat, pentru „Adevărul", analistul economic Aurelian Dochia.
 
Acesta a arătat că toate ţările binevoitoare la adresa Rusiei au avut preţuri mici la gaze atâta vreme cât relaţiile bilaterale erau bune, iar, în momentul când aceste relaţii s-au deteriorat, preţurile au crescut foarte mult, iar condiţiile de livrare a gazelor s-au înăsprit.
 
„Pentru noi ar fi mai bine să nu trebuiască să facem astfel de compromisuri. Chiar dacă plătesc mai mult la gaze, mă simt mai bine să ştiu că nu am nicio obligaţie faţă de ruşi", a mai spus Dochia.

Importurile directe nu vor scădea preţul gazelor

Consilierul economic Igor Sidorov a mai spus că preţul gazelor nu va scădea dacă România va importa gaze din Rusia în mod direct, fără intermediari.
 
„În trecut, când Rusia a livrat gaze în mod direct României, am avut probleme cu plata din partea părţii române. Apoi am schimbat schema (au fost introduşi intermediarii - n.r.) şi România plăteşte foarte bine acum", a precizat Sidorov.

„Preţul gazelor importate direct sau prin intermediari este acelaşi. Dezbaterile care există în România pe această temă sunt politice şi nu au nicio bază economică", a subliniat Sidorov.
 
România importă momentan circa 20% din consumul naţional de gaze de la Gazprom, prin doi intermediari: Wintershall, companie deţinută în proporţii egale de Gazprom şi de concernul german BASF, şi Imex Oil, din grupul Conef, companie de asemenea rusească.
 
În prezent, gazele ruseşti costă circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, însă oficialii GDF Suez au declarat recent, pentru „Adevărul", că se aşteaptă ca preţul să ajungă la 520 de dolari la finele acestui an.






 
0