Rusia ameninta Romania si SUA cu “ce e mai rau”
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, cere garantii ca scutul antiracheta din Europa nu va afecta stabilitatea strategica, potrivit unei scrisori adresate omologilor sai din tarile membre ale Consiliului Rusia-NATO. De asemenea, Rusia ar putea reactiona, daca Statele Unite monteaza elemente antiracheta in apropiere de frontierele sale, a anuntat Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apararii. Intre timp, Rusia isi face de cap in Moldova, amestecandu-se din nou in treburile ei interne.
Federatia Rusa va fi de acord cu orice format de rezolvare a conflictului transnistrean, cu exceptia solutiei unui stat unitar care sa nu ia in considerare interesele locuitorilor din Transnistria, a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, Konstantin Kosacev, potrivit presei ruse. Konstantin Kosacev s-a aflat vineri la Chisinau, la invitatia lui Igor Corman, seful comisiei parlamentare de politica externa din Parlamentul R. Moldova. In mesajul adresat liderilor tarilor NATO, presedintele Medvedev a prezentat pozitia Rusiei in legatura cu apararea antiracheta. Comunicatul de presa al Kremlinului nu reproduce textul mesajului, dar precizeaza ca acesta confirma disponibilitatea pe care liderul rus a exprimat-o la summitul NATO-Rusia din noiembrie, de la Lisabona, ca Moscova sa-si asume partea sa de raspundere pentru mentinerea stabilitatii strategice, inclusiv pentru realizarea unui sistem antiracheta comun in Europa. La Lisabona, presedintele Medvedev a propus un scut sectorial al Rusiei si NATO in care fiecare parte sa asigure in propriul sector apararea antiracheta a sa si a partenerului. In mesajul sau recent, liderul de la Kremlin afirma ca euroscutul antiracheta poate deveni cu adevarat efcient si viabil numai in cazul in care Rusia va participa la el cu drepturi egale.
Rusia ar putea reactiona, daca Statele Unite monteaza elemente antiracheta in apropiere de frontierele sale, a anuntat Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apararii, citat de presa de la Moscova.
Militarii rusi analizeaza modalitati de “protejare a poporului, daca Rusia nu este consultata in cadrul unor negocieri cu NATO”, a declarat Antonov intr-o conferinta de presa. “Nu sunt numai negocieri, se face si ceva serios”, a continuat el. “Ministerul Apararii trebuie sa se pregateasca pentru cel mai rau scenariu posibil”, a subliniat adjunctul ministrului Apararii. Declaratiile acestuia survin la doar cateva ore dupa ce ministrul rus de Extrerne, Serghei Lavrov, a declarat, in Kazahstan, ca negocierile cu americanii avanseaza lent. “Pentru moment, progresul este lent, dar secretarul de Stat american a promis sa adopte masuri”, a declarat Lavrov. El a adaugat ca a discutat cu Clinton despre apararea antiracheta, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Arcticii, joi, in Groenlanda. “Am convenit asupra necesitatii de a conferi un imbold politic eforturilor expertilor, pentru a putea prezenta rezultate concrete presedintilor nostri in cadrul summitului G8, la Deauville”, a anuntat ministrul rus de Externe.
Statele Unite si Romania au anuntat, saptamana trecuta, un acord privind amplasarea unor interceptoare antiracheta pe teritoriul romanesc, la Deveselu. Anuntul a fost imediat criticat de Moscova, care se teme ca acest proiect poate compromite securitatea arsenalului sau de rachete nucleare.
Pozitia SUA si a Romaniei
Subsecretarul de Stat american Ellen Tauscher a declarat ca Moscova nu are motive sa se teama: “Avem relatii bune cu Rusia. Tocmai am ratificat noul Tratat START si lucram impreuna la mai multe probleme. Este un sistem care va apara (tarile) NATO, iar daca Rusia opteaza sa lucreze cu noi, in mod cooperant, sistemul va apara si Rusia”, a adaugat ea. Rusia si-a exprimat acordul asupra unei cooperari in cadrul sistemului antiracheta al NATO in Europa la summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Lisabona, anul trecut. Declaratii ca cele ale ambasadorului rus la NATO, Dmitri Rogozin, care aprecia ca scutul antiracheta este un “cal Traian”, nu trebuie sa fie luate in seama si asta deoarece Rogozin face parte din “echipa de zgomote”, a declarat saptamana trecuta, la TVR, Traian Basescu. “Domnul face parte din echipa de zgomote, intodeauna, daca ati observat, reactioneaza domnul acesta…
Mai este cineva din Duma de Stat. Stiti cand sa facem o discutie serioasa? Cand va reactiona presedintele Medvedev sau premierul Putin, sau ministrul de Externe, Lavrov. Deci eu v-am spus cand trebuie sa luam in serios, in rest sunt mesaje de consum intern”, a spus Basescu. Cat priveste garantiile juridice cerute de ministrul de Extern rus SUA, presedintele a comentat: “Ce, Romania are vreo garantie juridica de la vreo putere nucleara? Ne-a dat noua Federatia Rusa vreo garantie juridica? Sau ne-a dat Pakistan vreo garantie juridica, ca-i putere nucleara?”. Intrebat daca au fost discutii cu partea rusa, Basescu a precizat: “Nu, nu este nevoie. Discutiile care sunt sunt unde, pana unde merge nivelul de cooperare. La summitul NATO de la Lisabona s-a stabilit foarte clar: nu va fi un singur scut care sa protejeze Europa. NATO va avea scutul sau, Federatia Rusa scutul sau de protectie antiracheta.
Ceea ce va trebui sa faca tehnicienii este nivelul de cooperare, nivelul de transfer al informatiilor de la un comandament la altul”. Traian Basescu a mai spus ca nu exista motive de “inflamare” intre Moscova si Bucuresti. “Chestiunile cu domnul de la Bruxelles, ambasadorul de la NATO al Federatiei Ruse, trebuie considerate o declaratie si atat. Nu sunt motive de inflamare. Si am convingerea ca nu exista motive de inflamare nici Moscova-Bucuresti, nici Moscova-Washington”, a conchis seful statului.
Sursa