449

Franţa şi Italia, criticate dur în Parlamentul European


Foto: reuters
Barroso este supărat pe Franţa şi pe Italia


 
Iniţiativa Franţei şi a Italiei de modificare a Codului Schengen şi de reintroducere temporară a controalelor la graniţe a aprins ieri spiritele în Parlamentul European (PE), reunit la Strasbourg.
 
 
Mai mulţi lideri europeni au acuzat cele două ţări că subminează un drept fundamental al cetăţenilor UE: libera circulaţie. „E timpul să oprim aceste tendinţe negative", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Aici nu e vorba despre mişcări unilaterale ale unor state, ci de o guvernare comună a spaţiului Schengen. Nu trebuie introduse controale la frontierele interne. Ar fi o catastrofă. Ar sabota perspectivele de prosperitate ale Europei", a continuat el. Barroso a fost de acord că există presiuni din partea imigranţilor, dar a spus că statele membre pot apela la soluţii excepţionale „doar în ultimă instanţă".
 
„Reintroducerea  controalelor la frontierele interne nu e o soluţie pentru Europa. Trebuie să rămână o variantă extremă", a spus Barosso. Vicepreşedintele PPE, germanul Manfred Weber, a declarat că realizarea „visului european" al spaţiului fără frontiere nu poate fi subminată „prin niciun fel de argument", dar a precizat că migraţia este acum o problemă pentru Europa, deoarece, chiar dacă are populaţie îmbătrânită, UE are acum şi mulţi şomeri.
 
„O ruşine!"
 
Martin Schulz, şeful socialiştilor europeni, a criticat Comisia Europeană pentru că a cedat solicitării liderilor francez, Nicolas Sarkozy şi italian, Silvio Berlusconi, de a aduce unele modificări regulilor Schengen. El a spus că reacţia Comisiei a fost „deplasată şi exagerată". „Cum pot doi premieri sau şefi de stat să submineze una din marile realizări ale Europei? Noi trebuie să luptăm împotriva acestui lucru", a spus Schulz.
 
Vocilor critice li s-au alăturat şi liberalii europeni. „A fost o ruşine ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Italia primeşte emigranţi din Tunisia, spune că ei vorbesc franceză şi îi trimite peste graniţă, la care Franţa, de parcă Europa nu ar mai exista, vrea să-şi închidă graniţele. A fost un joc de ping-pong între Berlusconi şi Sarkozy care aveau o problemă. A fost dezastruos pentru Schengen şi pentru imaginea UE", a spus Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE.
 
„Albii intră, coloraţii stau la uşă"
 
Şeful Verzilor, Daniel Cohn-Bendith, şi mai revoltat, a adăugat că iniţiativa de reintroducere a controalelor în interiorul Schengen are şi alte conotaţii. "Dacă acceptăm presiunile populiste, controlul la frontiere va fi unul al feţelor. Cei bronzaţi o să fie opriţi la frontieră. Albii intră, coloraţii stau la uşă", a spus Cohn-Bendith.
 
"Nu trebuie introduse controale la frontierele interne. Ar fi o catastrofă. Ar sabota perspectivele de prosperitate ale Europei."
 
Jose Manuel Barroso
preşedintele Comisiei Europene






 
0