3170

Galerie foto: Chişinăul în anul 1940


Fotografa americană Margaret Bourke White a călătorit şi prin Basarabia (alte imagini din România realizate de Bourke White aici şi aici) unde a făcut o serie de fotografii care ne-au păstrat chipuri de români dintre Prut şi Nistru din luna februarie a anului 1940.  

Chişinăul anului 1940

Catedrala din Chişinău în anul 1940.
 
 
 

 
Hotelul Londra din Chişinău. Mă întreb dacă mai există această clădire.
 
 
 

Facultatea de Agronomie din Chişinău în anul 1940. Şi aici am aceeaşi întrebare ca mai sus, dacă mai există această clădire şi ce instituţie adăpsteşte. Lupoaica romană de aici a ajuns acum în faţa Muzeului de Istorie din Chişinău (de unde a fost scoasă temporar în timpul guvernării comuniste, temporar mai mulţi ani)
 
 
 

 
Monumentul lui Puşkin din Chişinău în anul 1940. Cred că acesta este singurul monument care nu a prea avut de suferit în funcţie de regimurile politice. Instalat în 1885, şi-a păstrat până în ziua de azi locul în centrul Chişinăului.
 
 
 

 
Stradă comercială din Chişinău.
 
 
 

 
Serbare la Şcoala de fete din Chişinău în 1940. Uniforma în care sunt îmbrăcate elevele este uniforma Străjeriei înfiinţată de regele Carol al II lea pentru a contracara influenţa legionară în rândurile tinerilor. Salutul fascist al acestei organizaţii a fost impus tot de Carol al II lea care se plângea prin jurnalul său că lumea nu prea dorea să-l practice. Salutul cu mâna dreaptă ridicată nu se întâlnea doar prin Italia şi Germania interbelică, ci şi în Statele Unite unde era denumit “salutul Bellamy” şi era folosit pentru întâmpinarea drapelului american (dar şi la începutul fiecărei zile de şcoală, când elevii americani salutau cu mâna dreaptă ridicată şi intonau imnul naţional). Salutul Bellamy a fost scos din uz în Statele Unite ale Americii în 1942, când a fost adoptată altă modalitate de întâmpinare a drapelului: cu mâna dreaptă pe inimă.
 
 
 

Altă imagine de la serbarea Şcolii de fete din Chişinău. Aici mă adresez celor care au apucat să fie pionieri în România comunistă: centurile constumului de străjer sunt practic identice cu centurile pioniereşti!
 
 

 
Elevi la Şcoala de băieţi din Chişinău în 1940. Pe căciuli au insigna Străjeriei.

0