994

Legislaţia cu privire la actele de identitate va fi amendată

 
Chişinău, 4 mai /MOLDPRES/. Numele şi prenumele cetăţeanului Republicii Moldova în paşapoarte vor fi scrise doar în limba de stat, cu semnele grafice ale literelor din alfabet. Actualmente, aceste date sînt ortografiate şi în limba engleză, transmite MOLDPRES.  

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a anunţat, astăzi, că modificarea respectivă la Legea privind actele de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte este condiţionată de multiplele reclamaţii ale cetăţenilor privind expunerea denaturată a numelui şi prenumelui persoanelor în varianta engleză, fără semne diacritice.
 
MTIC mai propune modificarea şi completarea Legii cetăţeniei Republicii Moldova, prin care se stabileşte că persoanele străine, căsătorite cu un cetăţean al Republicii Moldova pot obţine cetăţenia R. Moldova, dacă îndeplinesc condiţia privind şederea legală şi obişnuită în ultimii 3 ani pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Un alt proiect de modificare şi completare a unor acte legislative se referă la schimbarea denumirii actului de identitate, eliberat apatrizilor care domiciliază permanent în Republica Moldova în scopul călătoriei peste hotarele ţării. În conformitate cu noile modificări, acesta se va numi "Document de călătorie pentru apatrizi", conform Convenţiei privind statutul apatrizilor, adoptată la New York, la 28 septembrie 1954.
 
Proiectele respective pentru modificarea legislaţiei naţionale au fost elaborate în contextul Programului naţional de implementare a Planului de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize, fiind aprobate de Executiv. Ele vor fi transmise în Parlament spre adoptare. Planul de acţiuni R. Moldova - UE în domeniul liberalizării regimului de vize a fost aprobat de Guvern la 4 martie 2011, transmite MOLDPRES.

0