1035

ENCLAVA SEPARATISTĂ, ÎN COMĂ ARTIFICIALĂ: Moscova a trădat Transnistria!

Declaraţiile recente ale ministrului Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, despre necesitatea reluării tratativelor în problema transnistreană şi despre identificarea unui compromis cu partea moldovenească scoate din minţi Tiraspolul. Consiliul organizaţiilor obşteşti din Transnistria se declară dezamăgit de „noua” poziţie a Rusiei.
 
 
„Ceea ce domnul Lavrov numeşte compromis politic, aduce mai mult a act de trădare a Tiraspolului de către Moscova. Declaraţia sa despre retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti din stânga Nistrului este un act de capitulare în faţa Occidentului care îşi intensifică prezenţa militară peste tot”, se spune într-o declaraţie a Consiliului organizaţiilor obşteşti de la Tiraspol.

„Atât timp cât indepenţa Transnistriei nu a fost încă recunoscută pe plan internaţional, tehnica militară rusească va rămâne în stânga Nistrului şi nici un vagon cu armament nu va părăsi republica. Reverenţele diplomatice ale Rusiei în faţa Chişinăului se fac doar pentru a convinge Moldova să-şi păstreze aşa-zisul statut de neutralitate. Însă Transnistria este pământ rusesc, iar poporul său nu-şi poate trăda ţara, aşa cum face Ministerul Afacerilor externe de la Moscova”, se mai conţine în declaraţia citată.

„Rusia este interesată de casarea urgentă a muniţiilor din Transnistria”, a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei întrevederi recente cu omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă. "În 2003, când aveau loc negocierile, din Transnistria au fost evacuate peste 50 de eşaloane cu muniţii. A mai rămas puţin peste jumătate din cantitatea care se afla acolo. Depozitele existente necesită o supraveghere permanentă", a mai spus ministrul rus de Externe.
24h.md
0