1083

Moskovskii Komsomoleț: În problema transnistreană, Federația Rusă, deşi încet, îşi pierde poziţiile

"Din păcate, în problema transnistreană, Federația Rusă, deşi încet, îşi pierde poziţiile", a declarat expertul Institutului rus pentru Studii Strategice, Azhdar Kurtov, pentru publicația Moskovskii Komsomoleț.
Potrivit acestuia, în procesul de "resetare" conducerea Federației Ruse din ce în ce mai mult încearcă să satisfacă pretențiile SUA şi UE, fără să ceară ceva în schimb, cu excepţia declarațiilor încurajatoare şi argumente diluate despre "consolidarea atmosferei de parteneriat." Chiar şi regimul fără vize pentru Federaţia Rusă, promis de diplomații germani, francezi și din alte state europene par din ce în ce mai îndoielnice.

Expertul Istitutului rus a declarat că nu este vorba de o cedare imediată. Serghei Lavrov cu bună ştiinţă a declarat că retragerea pacificatorilor ruşi va fi posibilă atunci când vor exista garanţii că problema transnistreană nu va degenera în conflict armat.

"Nu e secret că o parte importantă a elitei ruse ar dori foarte mult să îmbunătăţească atitudinea Occidentului, iar pentru aceasta ar putea să "cedeze" Transnistria. Pe lângă toate, UE, Chişinăul şi Bucureştiul promit păstrarea proprietăților cumpărate în Transnistria. Există și cercurile comerciale în Transnistria, care, cu garanția păstrării proprietăților lor, sunt gata să se "integreze în Europa", inclusiv şi în Republica Moldova", consideră Azhdar Kurtov.

Desigur, nimeni din ei nu va îndrăzni să spună direct despre capitularea în fața Chişinăului, dar vor vorbi despre valori europene, perspective de investiţii străine, dezvoltarea rețelelor de comunicații, etc. Şi, de asemenea, despre faptul că puterea nu se schimbă, se impune după "modelul sovietic", iar Transnistria este un rudiment al "imperiului sovietic".

"Dacă aceste forțe vor primi susținerea politică din partea Moscovei, în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale din acest an în Transnistria, evoluția evenimentelor poate fi una neașteptată", consideră expertul.
unimedia.md
0