1417

Satul moldovenesc supravieţuieşte din remitenţe şi prestaţii sociale

Populaţia de la sat nu trăieşte atât din veniturile obţinute sub formă de salarii, cât din remitenţe şi prestaţii sociale. Cel puţin aşa arată datele statistice pentru anul 2010, potrivit cărora venitul mediu lunar disponibil unui moldovean de la sat a constituit 1054,7 lei, care în măsură de 44% provine din remitenţe şi prestaţii sociale.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2010, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1273,7 lei. În termeni reali, cu ajustarea la creşterea preţurilor, veniturile populaţiei au înregistrat o majorare cu 1,7%.

Se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 520 lei sau cu 49,3% mai mari decât ale populaţiei din mediul rural. În oraşe, principala sursă de formare a veniturilor este activititatea salariată, care a asigurat veniturile populaţiei în proporţie de 55,2%, dar şi prestaţiile sociale. La sate, salariul contribuie la formarea veniturilor în mărime de 28,9%, adică de 2 ori mai puţin decât în mediul urban. 

Populaţia rurală, în comparaţie cu cea urbană, este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 22,8% faţă de 11,3% în cazul populaţiei din oraşe. Totodată, pentru populaţia rurală este caracteristică o pondere mai mare a prestaţiilor sociale, de 21,2% comparativ cu 16,4% în mediul urban.
unimedia.md
0