1496

Costul certificatelor de moştenitor va scădea

 
Taxele de stat pentru certificatele de succesiune şi pentru serviciile notariale vor fi micşorate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Legislativ.
 
Proiectul a fost propus la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi a unor deputaţi din PD. Potrivit autorilor, taxele percepute în prezent sînt prea mari şi constituie un impediment pentru valorificarea dreptului la moştenire, în special pentru persoanele care au venituri mici şi pentru cei de la ţară.
 
Conform sursei citate, modificările legislative vor reduce povara financiară pe care o suportă cetăţenii, şi nu va afecta veniturile la stat, odată ce la stat oricum vine doar 0,06%.
 
Potrivit proiectului, va exista o singură taxă de stat pentru actele de succesiune, inclusiv asupra pămîntului: 5 lei pentru rudele de gradul I, 10 lei pentru cei de gradul II şi cîte 15 lei pentru alţi moştenitori. Şi taxele pentru serviciile notariale vor fi micşorate. În prezent, la eliberarea certificatului de moştenitor, plata pentru perfectare pentru rudele de gradul I este de 0,7% din valoarea moştenirii, ceilalţi moştenitori 1,5%. După modificarea legii rudele de gradul I vor achita 0,5% , cele de gradul II – 0,7%, pentru ceilalţi taxa va fi de 1%.
 
observator
0