987

Interpretii moldoveni solicita 50 la suta din spatiul de emisie la radio

 
Interpretii moldoveni solicita 50 la suta din spatiul de emisie la radio. CCA raspunde ca sunt prea putine piese autohtone pentru a da curs cerintei. Cantaretii moldoveni solicita mai mult spatiu de emisie la radio si televiziune. Dupa ce si-au creat Uniunea Interpretilor Profesionisti, ei au inaintat Consiliului Coordonator al Audiovizualului un demers prin care cer 50 la suta din programele muzicale la radio si 40 procente din emisia posturilor TV. LA randul sau, CCA spune ca piesele autohtone sunt prea putine pentru a acoperi volumul de emisie solicitat.

Potrivit legislatiei in vigoare, interpretii moldoveni  dispun de 30 la suta din emisia de la radio si 20 de procente la televiziune. Restul, peste 70 la suta revine interpretilor straini. Cantaretii moldoveni considera ca astfel, se comite o nedraptate.

Interpretii spun ca in alte tari, artistii autohtoni sunt protejati mai bine.

Artistii moldoveni spun ca le vine greu si din punct de vedere financiar. Toate cheltuielile ei trebuie sa le suporte singuri.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului declara ca intelege situatia artistilor moldoveni, dar nu le poate satisface cerinta. Asta pentru ca numarul pieselor moldovenesti este prea mic in raport cu cele straine.

Victor Pulbere, şef direcţia expertiză şi licenţiere, CCA: Spre exemplu, noi nu avem multe ansambluri sau interpreti de muzica rock-n-roll sau hardrock. Si in cazul in care postul de radio accepta muzica doar in acest format, atunci nu putem acoperi spatiul de emisie cu piese autohtone.

Solicitarea Uniunii interpretilor profesionisti va fi totusi examinata de CCA. Cand insa, nu a fost stabilit.
 
TV 7

0