934

Producătorii internaţionali de ţigări află din ziare despre noile accize aplicate de Republica Moldova


Oficialii companiilor internaţionale de ţigarete susţin că guvernanţii moldoveni aplică o politică fiscală netransparentă şi discriminatorie în stabilirea noilor taxe

Economiştii consideră că acţiunile autorităţilor trebuie să fie uşor de prognozat, astfel încât să nu-i descurajeze pe oamenii de afaceri.

Anunţul făcut de premierul Vlad Filat privind majorarea, începând cu 1 aprilie 2011, a accizelor la ţigări cu 50% i-a luat prin surprindere pe producători. Mai mult, reprezentanţii companiilor spun că au aflat despre decizia Guvernului din presă.

Astfel, începand cu 1 aprilie, noile rate ale accizei la ţigări vor fi de 10 lei pentru 1000 ţigări + 18% din valoarea ţigărilor, comparativ cu 6,6 lei pentru 1000 bucăţi + 12% din valoarea ţigărilor, cât este în prezent. Potrivit primului ministru Vlad Filat, majorarea accizelor la ţigări va mări veniturile bugetare, ceea ce va permite creşterea salariilor profesorilor şi funcţionarilor publici.

LIPSA DIALOGULUI CU ÎNTREPRINZĂTORII

Tatiana Strătilă, reprezentant al companiei Philip Morris, a precizat că „mărirea accizelor va provoca cererea pentru ţigările ieftine, fapt care însă nu va duce la majorarea veniturilor bugetare, precum preconizează Guvernul".

„Creşterea accizelor pentru produsele din tutun era de aşteptat, având în vedere, pe de o parte, nevoia de a majora veniturile bugetare, iar pe de altă parte nivelul redus al accizei la ţigări în comparaţie cu ţările Uniunii Europene.

Acest fapt generează contrabanda", a declarat pentru „Adevărul" Nicolae Corlăteanu, reprezentant al companiei Japan Tobacco International (JTI).

În opinia lui Nicolae Corlăteanu, „surprinzătoare a fost atât maniera în care s-a anunţat această decizie, fără consultarea prealabilă a mediului de afaceri, cât şi timpul foarte scurt în care urmează a se aplica această decizie, timp insuficient pentru modificarea planurilor de afaceri".

ACCIZELE MICI DUC LA CONTRABANDĂ

Totodată, reprezentantul JTI spune că Ministerul Finanţelor practic a ignorat opinia companiilor privind majorarea accizei. Astfel, acestea propun adoptarea unui model conform cu Directiva europeană privind taxarea produselor din tutun, ceea ce presupune elaborarea unui calendar de creştere a accizelor pe termen mediu, cu creşteri anuale rezonabile. Nicolae Corlăteanu spune că, indiferent de rezultat, dialogul cu autorităţile va continua astfel încât, pe viitor să se reuşească evitarea unor asemenea situaţii.

Boris Harea, ofiţer de presă la ministerul Finanţelor, susţine că instituţia pe care o reprezintă a organizat la 21 februarie 2011, o întrunire cu producătorii de ţigări, unde s-au discutat aspecte tehnice privind introducerea noilor accize. „La această şedinţă nu au existat divergenţe între părţi. Totodată s-a convenit că e nevoie de o politică fiscală durabilă în anii 2012-2014", a declarat pentru „Adevărul" Boris Harea.

Politica fiscală, prognozabilă

„Este evident că decizia de majorare a accizelor la ţigări este percepută negativ de agenţii economici", susţine analistul economic Vlad Bercu. În opinia acestuia, este straniu că autorităţile nu s-au consultat în timp util cu firmele producătoare. „Mediul de afaceri doreşte o politică fiscală transparentă şi prognozabilă din partea autorităţilor, deoarece orice modificări le afectează direct afacerile", spune Vlad Bercu. Pe de altă parte, Ivan Dovzhenko, manager la compania Imperial Tobacco Production Ukraine, nu exclude că pe parcursul anului să mai aibă loc încă o majoare de accize."

Aceste majorări de accize vor permite creşterea salariilor profesorilor şi a funcţionarilor publici.

Vlad Filat, Prim-ministru
 
adevarul 

0