1875

Taxele percepute de preoti

Taxele percepute de preoti pentru inmormantari nu ar trebui sa depaseaca 500 de lei. Declaratia a fost facuta de secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibas, care le mai recomanda preotilor sa faca slujba gratis pentru oamenii care nu au bani. Intre timp, locuitorii mai multor sate printre care si cei din Scoreni, Straseni, se plang ca li se cer sume prea mari. Oamenii spun si ca din taxele exagerate preotul din sat si-a facut avere.


Locuitorii din Scoreni se plang ca nu au auzit de taxe la biserica mai mari decat in satul lor.

Locuitorii spun ca sunt nevoiti sa mearga in alte sate pentru botezuri si cununii, dar pentru inmormantari nu au alta solutie.

La randul sau, preotul Nicolae Terente spune ca oficial, taxa e mai mica, dar aceasta creste daca omul vrea mai multe lumanari, icoane sau slujba speciala.

Toate se pot face cu cel mult 500 de lei, spune in replica, Mitropolia Moldovei.

Oamenii din Scoreni mai spun ca din taxele exagerate preotul si-a ridicat in sat o casa cum putine sunt la Scoreni.

Din ce surse si-a facut avere, preotul n-a  vrut sa ne spuna, la fel cum a refuzat sa divulge ce venituri are biserica si cum sunt cheltuiti banii enoriasilor.
 
Totodata, secretarul Mitropoliei a calificat ca fiind regretabil comportamentul preotului din Codreanca ce a alungat din biserica echipa PRO TV, care a incercat sa-l intrebe despre taxele percepute.

In Moldova, biserica este independenta de  stat si nu plateste niciun impozit, iar legislatia nu-i obliga pe preoti sa-si faca publice veniturile. Mitropolia Moldovei sustine ca fiecare preot isi administreaza banii cum stie, platind doar o cotizatie simbolica mitropoliei care variaza de la o biserica la alta, la sate cotizatia trimestriala fiind de 200-300 de lei, iar la oras 2-3 mii de lei.

0