873

O imposibilă partidă de şah

  11 Februarie 2011.
 
Luna februarie a debutat în Patria noastră de peste Prut cu un val de arestări spectaculoase: autorităţile au decis să arunce mănuşa mafiei vămilor. Potrivit unor surse, în vămi se fac bani (negri) nebuni, numai un singur post de frontieră aducând zilnic, în medie, 5000 de euro. Cu toate că amploarea acţiunii DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) e fără precedent şi autorităţile statului român sunt decise să meargă până la capăt, există şi voci sceptice, care consideră că „România nu este gata de schimbare” şi că „guvernul atacă pionii”, dar nu şi piesele cele mai importante de pe tabla de şah - „nebunii”, „regina” şi „regele”, adică înalţii funcţionari din administraţia vămilor. Potrivit ziarului „Gândul”, aceştia nu sunt atinşi, fiindcă „politicienii folosesc banii murdari pentru a-şi finanţa partidele”.
 

La noi, se pare, situaţia este mai proastă decât în România. De ani de zile, Vama noastră figurează, în toate sondajele, printre cele mai afectate de corupţie instituţii ale statului. S-au schimbat preşedinţi, prim-miniştri, şefi de parlament, dar la vămi nu s-a schimbat nimic, în afară de faptul că, odată cu venirea unui nou şef în vârful piramidei administrative şi politice de la Chişinău, administraţiile vămilor erau „consolidate” cu oameni devotaţi ai acestuia. Nu s-a schimbat nimic în domeniu nici după venirea la putere a AIE-1 şi AIE-2. Vama, precum se ştie, conform algoritmului i-a revenit premierului Vlad Filat, care şi-a numit aici omul lui.
 
…Sunt originar de prin părţile celea, discut cu oameni care ştiu ce se întâmplă în Vama de la Leuşeni-Albiţa. În mediul şoferilor de microbuz care fac naveta R. Moldova - Italia sunt bine cunoscute schemele după care se încasează „taxe” de la ei. Există o „relaţie” foarte bine pusă la punct între vameşi şi poliţie. Ferească Dumnezeu cel sfânt ca vreun şofer să încerce să evite „impozitarea” - e pedepsit exemplar, astfel că ar da şi de zece ori mai mult, numai să fie lăsat în pace (să mai lucreze). Este o realitate despre care lumea vorbeşte deschis. Ajung aceste vorbe la urechile organelor competente, ale premierului, ministrului de Interne? Eu cred că ajung. De ce, dacă ajung, nu se iau măsuri imediate şi energice? Înseamnă că există un interes şi e ştiut ce fel de interes... Dacă se doreşte cu adevărat schimbarea stării de lucruri în domeniu, Vama, ca şi Procuratura, Internele sau Securitatea nu trebuie să fie „repartizate” conform algoritmului. Independenţa acestor instituţii faţă de preşedintele republicii, premier şi spicher ar fi o primă condiţie ca în „partida de şah” jucată împotriva corupţiei să fie sacrificaţi nu doar pionii, ci şi piesele grele, inclusiv „regina Mafiei”. E posibilă o asemenea partidă de şah în R. Moldova?
 
În loc de P.S.
Ce se întâmplă, totuşi, la Vama noastră?


Se pare că exemplul autorităţilor româneşti i-a însufleţit şi pe mai-marii noştri de la Vamă la fapte mari. Noi nu-i punem pe toţi vameşii într-o oală, fiindcă ştim că printre ei sunt mulţi oameni cinstiţi şi demni. Noi mai ştim că, pe timpul primului „mandat” al lui Tudor Baliţchi, directorul Serviciului Vamal al R. Moldova, şi-au pierdut locul de muncă sau au fost retrogradaţi vameşi oneşti, cu experienţă. Potrivit informaţiilor de ultimă oră (vezi articolul colegului nostru Pavel Păduraru „Curăţenie la Vama?!”, din numărul de ieri al TIMPULUI), la Vama moldoveană s-a declanşat un val de concedieri. Există suspiciuni că victime vor cădea pionii, nu piesele grele. Un înţelept proverb spune însă că scara de sus se mătură. Nu invers. Vom continua investigaţiile şi vă vom informa.
 

  • Un articol de: Constantin Tănase

 
http://www.timpul.md/articol/o-imposibila-partida-de-sah-20429.html

 

 La masă cu vameşii.

 

11 Februarie 2011.

 

 

Eram numai noi la masă, iar dincolo - noaptea. „Nimeni dintre noi nu e sfânt”, îmi spuneau ei. Şi eu eram de acord, pentru că sfinţii sunt la Dumnezeu... Într-adevăr, ce poţi să-i faci şoferului, care vine şi-ţi bagă în buzunar 50 sau 100 de lei, în timp ce statul îţi dă o leafă „modestă” de doar două-trei miişoare, iar copii te aşteaptă cu ceva gustos acasă? Să-i dai un şut în fund? Cine e omul care ar putea s-o facă - nu cu vorba, ci cu fapta? Este ca şi în cazul medicilor sau învăţătorilor, care nu pot supravieţui din salariile de bugetari şi cărora, dacă le laşi un bacşiş, e foarte bine. 

 

...Moldoveanul, lucru ştiut, e as la pălăvrăgit - el vede şi judecă cu ardoare toate păcatele altora, care însă devin virtuţi imediat ce le comite el însuşi. Şi în concepţia acestui moldovean, eu stăteam la masă cu nişte mafioţi corupţi. Pentru că stăteam la masă cu vameşi... Şi nu contează pentru el că orice pădure are şi uscăciuni. La fel cum existenţa unor vameşi corupţi nu exclude faptul că există şi vameşi cinstiţi...

 

Nimeni dintre comesenii mei nu ştia de ce, la începutul acestei săptămâni, Tudor Baliţchi, şeful lor, a decis să taie în ei ca în curechi. Zeci sau chiar sute de vameşi au fost anunţaţi că degrabă vor mânca răbdări fripte, deoarece nu le vor mai fi prelungite contractele de muncă. Unii dintre ei deja se gândesc unde ar fi mai bine să plece la lucru - în Europa sau în Rusia. Şi asta chiar dacă, pe timpul guvernării comuniste, visau şi ei noapte de noapte schimbarea. Au avut încredere deplină în noua Putere, pentru ca acum să scrâşnească amărâţi din dinţi: „Democraţii ăştia ne-au minţit ca pe proşti”. La întrebările mele, toţi îmi răspundeau la fel: „Ştii mai puţin, trăieşti mai mult...”.

Am insistat, ca să aflu doar câteva mesaje şoptite: că foşti angajaţi ai Vămii, implicaţi în scheme dubioase pe timpul lui Voronin, au fost restabiliţi în funcţie după venirea lui Baliţchi; că vameşii uneori primesc indicaţii ascunse să protejeze firme care s-au bucurat de protecţie şi la comunişti; că în locul celor demişi se presupune că sunt angajaţi alţii, posibil contra plată. Să mă fi minţit vameşii mei? Bine, dar de ce ar face-o? Oricum, ei nu mai pot schimba nimic...

 

Şi atunci, e păcat că Tudor Baliţchi tace şi fuge de explicaţii. Dacă vameşii mint, iar Baliţchi are dreptate, atunci el este obligat, faţă de cele 52% din alegători care au votat pentru AIE, să prezinte lista zecilor sau sutelor de concediaţi, cu explicaţiile despre greşelile sau incompetenţa fiecăruia, cu dosare intentate - ca să-şi cunoască ţara răufăcătorii. Altminteri, cine tace mai rău îşi face. Şi nu doar lui.

http://www.timpul.md/articol/la-masa-cu-vamesii-20433.html

 

 

 Cât a pierdut România din contrabanda cu ţigări.

 

11 Februarie 2011.




2011/02/10//167755-tabel2.jpg
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dosar/cat-a-pierdut-romania-din-contrabanda-cu-tigari-216430.html

0