909

Valeri Kuzmin: „«Istoria Românilor» prezintă o imagine schimonosită“


Foto: tudor iovu
Valeri Kuzmin spune că generaţia tânără de moldoveni crede în lucruri care nu s-au întâmplat  


Ambasadorul a explicat relaţia dintre Moldova şi Rusia, procesul de integrare a Moldovei în UE, predarea în şcolile din Moldova a „Istoriei Românilor“. În Transnistria nu există de fapt trupe ruseşti. Şi dacă există, ele sunt considerate o „garanţie” de populaţia transnistreană.
 
„Adevărul": Este posibil ca liberalizarea regimului de vize cu UE să sporească interesul transnistrenilor faţă de Moldova?

Valeri Kuzmin: Am discutat cu mai mulţi diplomaţi europeni şi i-am întrebat despre ce este vorba când se vorbeşte despre „integrare europeană". Aceştia mi-au răspuns: „Vom vedea". În ceea ce priveşte Republica Moldova, niciodată nu a fost făcută promisiunea de a-i acorda Moldovei statutul de „stat candidat" la UE. Pe agenda politică a UE nu există această problemă. În ce priveşte Transnistria să nu uităm că 20 de ani cele două părţi ale Republicii Moldova au coexistat în componenţa aceluiaşi stat. Oamenii de aici şi de dincolo de Nistru, nu vor reintegrarea cu orice preţ. Nu este uşor să elimini amintirile oamenilor despre vărsările de sânge care au însoţit criza la  începutul anilor 1990.
În primul rând, e necesară restabilirea încrederii mutuale care lipseşte în prezent între Chişinău şi Tiraspol. De asemenea, aceste două părţi ale fostei RSSM s-au dezvoltat în direcţii divergente. Generaţia tânără are valori şi amintiri istorice diferite. Dacă în regiunea transnistreană, istoria studiată în şcoală este una integrată, care este un standard recunoscut în UE, în Moldova o bună perioadă de timp s-a studiat „Istoria Românilor", deja abandonată chiar şi de România. Acest curs prezintă o imagine complet schimonosită a istoriei. Astfel, generaţia tânără de pe malul drept al Nistrului crede în lucruri care nu s-au întâmplat niciodată şi care par a fi o nebunie pentru oamenii informaţi.


În 1999, Rusia a promis că îşi va retrage trupele militare din Transnistria. Acest angajament nu a fost realizat. De ce?

În Transnistria nu există „trupe ruseşti". Acolo sunt instalate două batalioane, unul de menţinere a păcii şi încă unul care păzeşte depozitele cu muniţie. Sunt două unităţi simbolice, cu arme uşoare. Rusia a început procesul de evacuare a zeci de mii de tone de bombe şi proiectile de artilerie. Am reuşit să evacuăm mai mult de jumătate din muniţii. În Moldova, Federaţia Rusă şi-a îndeplinit toate angajamentele atât timp cât aceasta a fost posibil. Dar este mai adecvat să spunem că Chişinăul se face vinovat de întreruperea procesului de negocieri.
Drept urmare au dispărut condiţiile care ar permite continuarea evacuă­rilor. Mai mult, în acest moment nu putem ignora faptul că aşa-numita „prezenţă militară" a Rusiei în Transnistria este considerată de către populaţia locală drept o garanţie a unei soluţionări echitabile şi paşnice a conflictului. Recent, reprezentanţii Rusiei şi ai Ucrainei au vizitat câteva depozite de muniţii şi s-au asigurat că rezervele sunt bine protejate.


Aţi afirmat recent că România, SUA şi UE se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. Puteţi dezvolta această afirmaţie?

De fapt, atunci am întrebat presa locală ce a făcut Federaţia Rusă şi ce au făcut partenerii noştri în această ţară. Dacă numiţi acţiunile Rusiei intervenţie în relaţiile interne ale Republicii Moldova, atunci cum numiţi comportamentul celorlalte ţări? Nu am spus nimic mai mult. Orice altceva este ficţiune, interpretare voluntară şi comentarii care induc publicul în eroare. Nu am acuzat pe nimeni. Dar eu insist în calitate de ambasador al ţării mele că Rusia nu acţionează politic incorect. Noi respectăm regulile
jocului.

 






0