Tarif unic la inregistrarea afacerii
Asta le promit autoritatile de la Chisinau moldovenilor care au de gand sa-si puna pe picioare un anumit business aici, in tara.
Ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta, a anuntat, astazi, ca Guvernul intentioneaza sa introduca un tarif unic la inregistrarea afacerii, astfel incat businessmanii la inceput de cale sa nu mai fie nevoiti sa plateasca “fel de fel de taxe la diferite etape”.
In plus, asigura ministrul, vor fi reduse procedurile, timpul si costurile pentru inregistrarea unui agent economic si vor fi deschise ghisee unice la toate nivelele - central si local. Si numarul domeniilor supuse autorizarii si licentierii urmeaza sa si fie redus, iar controalele financiare la intreprinderi s-ar putea rari.
Si ca sa-i motiveze pe moldoveni sa ramana in tara, Guvernul promite sa le creeze conditii pentru finantarea afacerilor si sa le ofere ajutor la exportul productiei.
“Noi nu putem permite ca banii munciti din greu peste hotare sa fie bagati in consumul direct si nu investiti in afaceri, aici la noi”, spune Veaceaslav Negruta.
Autoritatile le dau o speranta si celor care bat drumurile judecatilor pentru a-si inchide afacerile sau a-si recupera datoriile si le promit ca vor lichida instantele economice.
”Nu este nicio logica ca un om de afaceri din Donduseni, Comrat sau Cahul sa vina in centrul Chisinaului ca cineva sa-i decida soarta”, crede ministrul Justitiei, Alexandru Tanase.
Oficialul afirma ca odata cu lichidarea instantelor specializate va fi spart monopolul si desconcentrate litigiile comerciale.
Bine-ar fi daca s-ar face toate acestea, isi zic neincrezuti oamenii de afaceri de la noi, care sunt satui de formalitati fara rost si cheltuieli exagerate.
“Eu am lucrat 4 ani peste hotare, Nu mi-am vazut copiii, familia. Am venit acasa sa-mi deschid un business si peste ce am dat aici? Patru luni mi-a luat ca sa-mi inregistrez afacerea, in timp ce in Italia sau Spania lucrul acesta se face in 2-3 ore. Eu cred ca daca aceste formalitati s-ar simplifica multe ar schimba in tara asta”, spune un om de afaceri.
Un al suflet, Stefan Pogureanu din Cantemir, sustine ca a umblat luni intregi pana cand banca i-a oferit un credit.
Isi plang de mila si cei care au ramas fara afacere si fara angajati, din cauza lipsei unei piete de desfacere aici.
“In lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, noi nu am vandut, practic, nimic, pentru ca in magazinele de la noi abunda marfa din Ucraina sau alte tari, in timp ce a noastra sta pe rafturi neintrebata”, se plange directorul unei fabrici de mezeluri.
Agentii economici spun ca birocratia si numarul mare de taxe fac viata grea oricarui patron si asteapta ca noua guvernare sa le mai usureze din poveri.
stirea zilei