864

Dosarul interceptărilor telefonice ilegale-3, pe masa judecătorilor

 
Procuratura Generală a remis astăzi instanţei de judecată cauza penală privind interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice de către fostul şef al Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate a unui consilier de la Ambasada Republicii Moldova din România.
 
Potrivit procurorilor, fostul şef al SIS este învinuit pentru faptul că, în perioada lunilor mai–august 2009, în lipsa unei autorizaţii a judecătorului de instrucţie, a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a unui coleg de-al său – ofiţer în grad de colonel din cadrul SIS-ului. Totodată, acesta s-a aflat şi sub supraveghere vizuală (filaj). De precizat că, în perioada indicată, victima activa în calitate de consilier la Ambasada Republicii Moldova din România.
 
La sfârşitul anului 2010, Procuratura Generală a remis spre examinare instanţei de judecată şi cauza penală declanşată în privinţa unor angajaţi ai serviciilor operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depăşirea atribuţiilor de serviciu, abuz de serviciu şi fals în acte publice.
 
Potrivit procurorilor, un inspector al MAI a introdus date false într-un act de serviciu operativ. Prin urmare, inspectorul a întocmit o ordonanţă ilegală, în baza cărei a obţinut mandat de la judecătorul de instrucţie, prin care, în perioada 6 iulie – 5 septembrie 2009, a fost dispusă interceptarea convorbirilor telefonice ale foştilor deputaţi Veaceslav Untilă şi Serafim Urechean, dar şi a altor persoane, în total nouă la număr, care nu aveau tangenţă cu instrumentarea cazului.
 
hotnews
0