Fabrica de fermentare a tutunului din Dubăsari va fi scoasă la vânzare
Fabrica de fermentare a tutunului din Dubăsari, care nu mai funcţionează de 15 ani, va fi pusă în vânzare.
Surse din cadrul Ministerului Economiei al Transnistriei au relatat pentru INFOTAG că a fost creată o comisie specială, care a finisat evaluarea mijloacelor principale ale întreprinderii şi după încheierea controlului de audit va anunţa costul final al fabricii, pentru a putea fi scoasă la licitaţie.
Potrivit directorului fabricii, Victor Radovschi, întreprinderea are datorii de circa $350 mii. Din cei 150 de angajaţi la fabrică au mai rămas doar paznicii.
"Ei practic lucrează fără bani. Nu le mai plătim salariile deja de vreo 6-7 ani. Eu însumi nu am primit salariu de la începutul anilor 2000. O parte din datoriile faţă de bugetul local le-am achitat din contul banilor obţinuţi de pe urma a 300 tone de echipament inutil şi diferite mecanisme care au fost date la fier vechi. Acest lucru a fost documentat", a spus Radovschi, care a menţionat că "nu mai este nimic ce poate fi vândut, iar toate speranţele le punem în privatizare".
"Clădirea şi celelalte edificii, care nu au mai fost reparate de mult timp, se uzează repede. Potrivit calculelor noastre, numai pentru lucrările de reparaţie vor fi necesari $235 mii", a remarcat directorul.
El nu crede că în Transnistria producţia de tutun ar putea fi relansată, deoarece în regiune lipseşte baza materiei prime, nu mai sunt nici specialişti, iar tineretul prea puţin probabil să vină la o muncă atât de nocivă.
INFOTAG precizează: Istoria Fabricii de fermentare a tutunului din Dubăsari a început în anul 1912, când firma "Bidault" din Franţa a construit aici depozite pentru păstrarea şi prelucrarea tutunului. Întreprinderea a atins apogeul de producţie în 1985, când au fost pregătite circa 13 mii tone de materie primă şi au fost fabricare 11,2 mii tone de tutun fermentat.
MOLDOVA AZI