882

Prețul la gaze pentru consumatori va crește cu 14,3%

   
(UPDATE 15:50) Directorul ANRE: Tarifele la gazele naturale, în mediu, s-au majorat cu 12,2 la sută. Pentru populație, majorarea va fi de 14,3%, pentru CET - 15 la sută,  pentru întreprinderi independente de distribuire a gazelor - cu 18,6%. Faptul că Gazprom ar putea livra mai puţin gaz pentru Moldova sunt niște chestii de șantaj. Sunt sigur că Moldovagaz ne va ataca în instanță pentru noile tarife. Dar asta nu înseamnă că trebuie să luăm o decizie în detrimentul consumatorului.

(UPDATE 15:20) ANRE: Prin votul majorității și nu prin decizie unanimă, pentru prima dată în istoria ANRE, s-a adoptat varianta de bază propusă de noi. Gusev: Să înțeleg că ignorați decizia instanței de judecată? Parlicov: Noi în judecată nu am fost citați, nu ni s-a înmânat hotărârea instanței și nici partea motivațională.

MoldovaGaz s-a adresat în instanța de judecată pentru a anula aplicarea noii metodologii de calculare a tarifelor pentru gazele naturale. Potrivit directorului companiei, Alexandr Gusev, instanța de judecată a decis să oprească aplicarea noii metodologii, în vigoare rămânând cea veche. Totodată, Gusev a menționat că Gazprom își rezervă dreptul de a reduce livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din cauza pierderilor și este îngrijorat de faptul că ANRE tergiversează adoptarea noilor tarife.


La rândul său, directorul ANRE, Victor Parlicov, susține că ANRE este gata să majoreze tarifele pentru gazelel naturale cu 12,2%, adica 4600 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, pentru un consum de până la 30 de metri cubi pe lună, tariful va crește cu 16%, iar pentru un consum mai mare - cu 13,4 %, transmite publika.md.

UNIMEDIA precizează că MoldovaGaz a propus o majorare cu 18,9 la sută a tarifului la gazele naturale, în timp ce ANRE a luat decizia de a majora tariful doar cu 10,8%. Unul din motivele pentru majorarea tarifelor, invocate de MoldovaGaz, a constituit pierderile în sistemele de distribuţie. Noua metodologie de calculare, aplicată de ANRE, stabileşte pierderi normative mai mici, decât cele declarate de furnizor.
http://unimedia.md/?mod=news&id=29098
0