1097

Soldaţii moldoveni sunt testaţi HIV/SIDA

 
În premieră pentru Republica Moldova, militarii Armatei Naţionale sunt testaţi HIV. Potrivit şefului Secţiei organizare şi control a Serviciului medical al Ministerului Apărării, colonelul Sergiu Vasiliţa, această acţiune face parte din Programul Naţional de profilaxie şi control a infecţiei HIV/SIDA pentru anii 2011-2015, iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

Primii militari participanţi la acest program de colectare a mostrelor de sânge pentru testarea la HIV/SIDA - virusul deficienţei sistemului imunitar - au fost cei din Tabăra militară 142 a Gărzii de Onoare din Chişinău. Ieri-dimineaţă, adunaţi în faţa punctului medical din cadrul taberei militare, ostaşii Armatei Naţionale, fie în termen, fie angajaţi pe contract, au trecut „proba acului”. Dar până la această probă, militarii trebuiau să treacă etapa de pretestare psihologică, etapă care, potrivit consilierului de la Centrul SIDA, Ana Petco, are loc în cabinetul de consiliere şi testare voluntară. „Este o discuţie între două persoane - între persoana care doreşte să fie testată şi consilier.

Aceasta se face cu scopul de a vedea dacă a existat sau nu riscul ca militarul să se infecteze anterior, îi spunem cum să se protejeze de această infecţie şi cum să fie mai atent în viitor. Deşi ei cred că le ştiu pe toate, le spunem informaţii noi, după care ei înţeleg că nu ştiau unele detalii importante. Ulterior, după preluarea sângelui, soldatul revine aici, la consiliere post-testare”, a menţionat Ana Petco.

Întrebaţi ce părere au despre această iniţiativă - de a-i testa la virusul necruţător -, militarii au salutat ideea cu zâmbetul pe buze. „Nu am de ce să mă tem, dar dacă trebuie să fac testul ca să am un viitor bun, accept să trec şi prin asta”, a zis Ion Brânză, soldat al Gărzii de Onoare. Totuşi, se pare că alţi soldaţi au tremurat un pic în timpul preluării analizei de sânge. Serghei Leahu, de exemplu, ne-a şoptit: „Bineînţeles că am avut emoţii şi încă mai am, dar mâine voi afla rezultatele şi cred că toate vor trece”.
 
Tudor Gutmaniuc, un soldat care aştepta la coada formată la uşa punctului medical, a văzut partea practică a acestei testări: „Văd că un coleg de-al meu a primit nişte prezervative. Cred că îi vor fi de folos şi nu va face prostii. Mă bucur pentru asta. De-abia aştept şi eu să trec testarea, ca să văd ce e cu mine”.

Referitor la bugetul alocat pentru acest program, care vizează, în principal, militarii Armatei Naţionale şi care se va desfăşura timp de o săptămână, vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ştefan Gheorghiţă, a declarat că toate cheltuielile, inclusiv suportul teoretic, sunt asigurate de către Centrul HIV/SIDA şi unitatea militară în care s-a desfăşurat testarea. „Întreprindem această acţiune deoarece, în pofida faptului că vorbim despre cercuri închise ale Armatei Naţionale, riscul persistă, iar soldaţii trebuie să cunoască şi să ştie cum să se protejeze de această infecţie nemiloasă”.

Colonelul Sergiu Vasiliţa: „Chiar dacă în ultimii ani în cadrul Armatei Naţionale n-au fost identificate persoane cu virusul imunodeficienţei umane, campania de testare este necesară şi, prin urmare, am planificat pentru săptămâna viitoare continuarea campaniei de informare şi testare voluntară a militarilor la HIV/SIDA în garnizoanele din Bălţi şi Cahul”.

 
Sursa: TIMPUL
Un articol de: Victoria Puiu

0