1314

Spune-mi cum scrii... ca sa-ti spun cine esti

 
Odata cu aparitia scrisului, oamenii au incercat sa descifreze tainele celor ce au insiruit cuvintele in ordinea respectiva si sa patrunda misterele personalitatii autorilor - se pare ca stiinta grafologiei ofera de multe ori un ajutor pretios in acest sens, mai cu seama atunci cand este pusa in slujba justitiei, stabilind profilul psihologic al anumitor indivizi.

In ultima perioada insa, datorita tehnologiei avansate ce permite redactarea de texte si mesaje cu ajutorul computerului si telefonului mobil si transmiterea acestora cu rapiditate, tot mai putine persoane recurg la creion si hartie pentru a comunica o informatie.

Daca aveti totusi posibilitatea de a intra in posesia unui text scris de mana, iata cateva repere care va vor ajuta sa cititi printre randuri informatii legate de personalitatea autorului, asa cum sunt ele prezentate in cadrul cursurilor de grafologie organizate de Centro Studi della Scrittura Nazzareno Palaferri din Italia:

Presiunea mare exercitata de mana autorului asupra foii de hartie in timpul scrisului este usor de identificat si reprezinta o caracteristica a persoanei care a acumulat experiente dificile in viata si simte din plin apasarea acestora la nivel cerebral si afectiv, iar dimensiunea literelor se pare ca indica nevoia de spatiu - cu cat literele sunt mai mari, cu atat autorul manifesta mai multa superficialitate in raport cu lumea inconjuratoare.

Literele de dimensiuni reduse indica nevoia de observare in detaliu si in profunzime realitatea, manifestand tendinta de interiorizare si izolare. Dimensiunile medii reflecta echilibru.

Se pare ca si rotunjimea literelor e menita sa transmita ceva: cei ce scriu literele alfabetului cu rotunjimi pronuntate demonstreaza deopotriva capacitate superioara de adaptare si altruism. Scrisul care abunda in linii frante demonstreaza in schimb manifestari egoiste si lipsa de consideratie pentru cei din jur.

Daca raportul dintre litere este omogen si scrierea armonioasa, putem asocia textul unei persoane inteligente, cu personalitate puternica si creativa, dinamica si receptiva la provocari. Un scris dezordonat caracterizeaza persoanele inconsecvente, frustrate, cu un psihic labil sau un comportament de persoana neadaptata.

Gradul de inclinatie releva raportul cu mediul extern - cu cat literele se prezinta mai drepte, cu atat mai mare este echilibrul intre ratiune si sentimente. Aceasta caracteristica nu este insa valabila in ceea ce priveste semnatura - verticalitatea indica in acest caz ingamfare, o excesiva auto-apreciere. 
 
Sursa: ZIARE
0