1205

Otrava de la market: 5 procente din produse au un continut prea mare de E-uri

 
Esti ceea ce mananci, mai simplu nici ca putea sa  declare intelepciunea colectiva. De foarte multe ori insa, noi ne pozitionam mai sus decat aceasta  filozofie ancestrala si mancam ceea ce se nimereste. Si platim pentru asta, in sens direct si figurat. Rafturile magazinelor se rup sub povara „bunatatilor” ambalate in celofana sclipitoare, iar ochiul nostru se intinde reflexiv catre ele. Uitam sa consultam insa eticheta pe care sunt trecute un lung sirag de ingrediente chimice, printre care, la loc de „cinste”, se afla E-urile. Unii specialisti afirma ca folosirea necorespunzatoare a E-urilor, alias aditivilor alimentari, duce la distrugerea treptata a sistemului imunitar si la imbolnaviri grave. Mai mult, dupa consumul de droguri, medicamente si dupa accidentele de circulatie, aditivii alimentari sunt considerati a treia cauza majora a mortalitatii. Totusi, alti experti sunt de parere ca se face un tam-tam prea mare la acest subiect. Legislatia europeana se imbunatateste pe zi ce trece, iar Republica Moldova isi armonizeaza propriile acte cu cele ale UE, afirma Galina Obreja, medic in cadrul Centrului National de Sanatate Publica.
 
La cumparaturi, cu lista in geanta

- In ultima vreme se vorbeste mai mult negativ despre E-uri si nu numai in bucatariile cetatenilor simpli, dar si in anticamerele marilor clinici ale lumii… Aditivii alimentari au intrat cu aplomb in viata noastra. Practic, nu exista niciun produs liber de E-uri?

- Exista produse libere de E-uri, si anume cele in stare naturala, care nu sufera o prelucrare tehnologica, deci sunt, practic, lipsite de aditivi alimentari. Din punct de vedere al sanatatii, recomandarea ar fi sa ne construim ratia alimentara, in special, din produse neprocesate, neprelucrate. Aditivii alimentari sunt conservantii, antioxidantii, colorantii, care dau gust placut alimentelor. In anumite situatii, aditivii sunt necesari pentru asigurarea unei durabilitati mai mari sau a unui termen de valabilitate extins. In cazurile in care aditivii alimentari sunt utilizati pentru a conferi culoare sau gust unui produs, ii consideram mai putin bineveniti, cu atat mai mult recomandabili in alimentatia noastra.

- Care trebuie sa fie termenul de valabilitate general admis? Cu cat mai mare este acest termen, cu atat mai multe E-uri se pun?

- Nu tot timpul este valabila aceasta idee, deoarece produsele alimentare  pot fi congelate si atunci nu mai e nevoie de aditivi. De asemenea, exista metoda prin sterilizare, care nu necesita folosirea E-urilor. Durata conservabilitatii depinde de activitatea apei din produs. Avem produse care nu pot fi pastrate indelungat: laptele, pestele, produsele de patiserie. Acestea necesita fie congelare, fie adaus de aditivi alimentari. Asta, pentru a asigura stabilitatea microbiologica a produsului. Majoritatea produselor alimentare contin aditivi, cunoscuti sub denumirea generica de E-uri, care conserva, dau culoare, forma si, mai ales, aroma in mod artificial, facand astfel produsul atragator. Produsele alimentare cu termen de garantie de un an sau doi nu sunt o raritate. Nu ne putem astepta ca un astfel de produs sa fie mai bun pentru organismul nostru decat un aliment natural. Asadar, trebuie sa dam prioritate produselor in stare naturala. Nu este neaparat nevoie ca produsul sa fie congelat sau conservat.

5-6 la suta din produse, prea multe E-uri

- Isteria din ultima vreme privind efectul cancerigen si de modificare genetica este indreptatita?

- Sunt anumite substante care au efect cumulativ in organism. Dar atata timp cat aditivii alimentari vor fi monitorizati nu ar trebui sa apara surprize. E-urile, inainte de a fi introduse in lista pozitiva, au fost evaluate din punct de vedere al influentei asupra sanatatii. Asa cum stiinta este intr-o permanenta dezvoltare, apar noi studii, si anumiti aditivi, care au un potential periculos, cancerigen, sunt exclusi din lista. Tocmai de aceea,  este important sa constientizam ce cumparam, sa citim foarte atent eticheta produsului, apoi putem verifica, cu lista in mana, daca aditivii pe care-i contine acest produs sunt admisi.  Si in Republica Moldova, si in Uniunea Europeana exista doar liste pozitive ale aditivilor, E-uri care au fost autorizate. Daca vedem ceva in afara de aceste E-uri, nu cumparam produsul. Mult mai bine ar fi sa semnalati institutiile de sanatate publica despre prezenta pe piata a unor produse de acest gen. Lista E-urilor admise o puteti  gasi pe pagina web a Centrului National de Sanatate Publica – www.cnsp.md. De regula, anual, circa 5-6 la suta dintre produsele comercializate in tara noastra contin aditivi alimentari in cantitati mai mari decat e normal.

- Pentru ca populatia a inceput sa aiba o oarecare retinere fata de E-uri, de multe ori, fabricantii folosesc denumirea chimica… Mai exact, pe eticheta unui produs care pana acum avea scris, spre exemplu, E-102, acum poate sa apara mentionat numai tartrazina…

- Daca pe produs este trecuta doar denumirea specifica, aceasta etichetare este incorecta. Conform legislatiei, producatorii trebuie sa indice neaparat grupa functionala de aditivi alimentari.

UE-urile, evaluare si reevaluare

- De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive?

- Nu exista o anumita  corelatie intre pret si produs. Desigur, produsele alimentare organice, care contin un spectru mai ingust de aditivi alimentari, sunt mai scumpe. Asta, pentru ca necesita mai multe cheltuieli. De obicei, sunt folosite materii prime de o calitate mai proasta.

- Am doar impresia sau legislatia moldoveneasca chiar promoveaza o politica permisiva fata de aditivii considerati a fi cel putin suspecti? Nu e musai sa avem regulamente mai severe?

- In sensul sigurantei produselor alimentare nu cred ca legislatia este una lejera, dimpotriva avem reguli stricte. Si pentru Uniunea Europeana siguranta alimentara este o chestiune de principiu, mai ales dupa scandalurile din anii ’90 ai secolului trecut. Legislatia europeana se imbunatateste pe zi ce trece, iar Republica Moldova isi armonizeaza legile cu cele ale UE.

- Populatia nu trebuie speriata, ci informata despre lista E-urilor cu probleme, a celor suspecte si a celor bune. Daca vrea sa se otraveasca, sa o faca macar in cunostinta de cauza…
- Periodic, pe internet, apar liste cu aditivi interzisi. Noi ne orientam dupa institutiile europene avizate sa faca acest lucru. Atunci cand se fac modificari in liste, ne sincronizam si noi. E-150, de exemplu, este o grupa compusa din patru aditivi alimentari diferiti si toti acesti aditivi au fost reevaluati si se contin in liste pentru a fi utilizati in calitate de coloranti.

Decizii langa raft

- La ce trebuie sa fim totusi atenti atunci cand mergem la cumparaturi?   

- Este bine sa dam preferinta produselor naturale si nu numai din punct de vedere al aditivilor alimentari care pot sa se regaseasca pe eticheta. In produsele procesate, pe langa E-uri, se contin foarte multe grasimi ascunse, periculoase. Poate ati observat, daca cumparam un semipreparat de carne, atunci cand ajungem acasa si-l gatim, constatam ca jumatate este grasime, care ramane in tigaie. Al doilea „ingredient” nepotrivit in produsele procesate este sarea. In urma unui aport sporit de sodiu exista riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Consumatorii ar trebui sa puna accent pe apa si nu pe bauturile acidulate, colorate sau gazate.

Sfatul specialistului

Cunoscutul profesor roman Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, un adevarat guru in domeniul alimentatiei sanatoase, e convins ca incidenta crescuta a cancerului este strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive. De asemenea, E-urile periculoase sunt „vinovate” de raspandirea  bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor. Potrivit savantului, cele mai periculoase E-uri se gasesc in produsele alimentare:

E-104, un colorant galben, este extrem de periculos. Se gaseste in sucuri si produsele de cofetarie. Poate provoca alergii, astm, dermatite si sindromul care produce agitatie, denumit ADHD.
 
E-110, un alt colorant, se gaseste in sucuri, dulciuri, guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazala, astm si disfunctii ale perceptiei gustului.
 
E-122 este un colorant rosu, raspandit in dulciuri, creme si bauturi de toate felurile. Colorantii rosii se gasesc in foarte multe preparate din carne. Pot provoca numeroase forme de cancer.
 
E-150 B, C, D este prezent in mai toate dulciurile, berea neagra, dar si in whisky.
 
E-131 si E-133 sunt coloranti de nuanta albastra, care se gasesc in diferite bomboane, sucuri si, cel mai mult, in guma de mestecat. Produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica.
 
E-151 se gaseste in ciocolata neagra. Este un colorant care, in timp, produce cancer.
 
E-102 este un colorant galben, care imita culoarea naturala a galbenusului de ou si a portocalelor. De aceea, se gaseste in foarte multe alimente, bauturi alcoolice si non-alcoolice, precum nectarul de culoare galbena, sucuri cu aroma de portocala, in fructe si legume confiate, produse de cofetarie, inghetata, creme, biscuiti de culoare galbena, branza topita, produse lactate aromate, icre de peste, supe instant, dar si in numeroase sosuri si maioneze.

Provoaca la copii astm, rinite, urticarie. Cea mai grava afectiune cu care ne putem pricopsi din cauza acestor produse este sindromul de hiperactivitate, care se manifesta prin crize profunde de agitatie.
 
Sursa: EVENIMENTUL ZILEI

0