1360

Experimente ciudate intr-o lume neobisnuita

 
Lumea medicala pare a fi serioasa. Oamenii de stiinta par a fi genii, iar experimentele lor nu dau gres. Cu toate acestea, unele incercari facute in numele stiintei starnesc rasul, sunt curioase sau de-a dreptul ciudate.

Elefantul, cobai in lupta cu schizofrenia

In anul 1962, cercetatori de la Universitatea din Oklahoma au incercat a demonstreze ca narcoticul LSD, ajuns faimos mult mai tarziu, reuseste sa vindece schizofrenia.

Pe post de cobai a fost folosit un elefant. Cercetatorii i-au injectat o doza din drogul LSD, sperand ca aceasta ii va provoca animalului o psihoza puternica. Dupa o ora si jumatate de chinuri, animalul moare.

In ciuda acestui deces, autorii experimentului nu l-au considerat un esec. Ba chiar, unul dintre cercetatori a venit cu propunerea ca LSD sa fie folosit ca arma impotriva elefantilor agresivi. A murit un animal, schizofrenia nu si-a gasit un remediu pe masura efortului dar a fost descoperita o arma. Pentru cazul in care oamenii pleaca neinarmati la vanatoare de elefanti salbatici.

Muzica country dauneaza sanatatii umane

Ritmurile muzicale pe care le ascultam ne influenteaza simturile. Acest fapt este cunoscut de toata lumea, dar nu cred ca i-a trecut cuiva prin cap ca ritmurile muzicii country po fi fatale acultatorilor. Cercetatorii americani Steven Stack si Jim Gundlach au ajuns la concluzia ca ascultatorii acestui gen de muzica sunt mult mai predispusi la sinucideri decat alti melomani.

Ei au remarcat ca in regiunile, unde se asculta cu preponderenta acest gen de muzica, numarul sinucigasilor albi era mai mare decat media pe tara. Pentru descoperirea lor, acestia au primit in anul 2004 "Pseudo Nobelul pentru Medicina".

Minte de genii

Chelnerii nu sunt deloc prosti. La aceasta concluzie a ajuns americanul Henry Bennett. In 1980, acesta a luat la picior toate barurile din San Diego si a inceput sa testeze abilitatea mintala a chelnerilor.

Profesorul le arata acestora macheta unui local, pe care se aflau papusi, potentiali clienti, care cereau bauturi in acelasi timp. Profesorul a vrut sa vada cati dintre chelneri pot fi capabili sa tina minte toate comenzile luate simultan.

Mai tarziu, profesorul a testat 40 de studenti din cadrul facultatii unde preda. In timp ce ospatarii au reusit sa tina minte mai mult de 90 la suta din comenzi, in randul studentilor acest procent a fost de numai 77 la suta. Conform profesorului, specificul muncii intr-un restaurant stimuleaza capacitatea de memorare a creierului uman.
 
Sursa: ZIARE

0