În ultimul an R.Moldova a procurat cu 114% mai multe mijloace de transport
Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova, în perioada ianuarie-septembrie 2010 investiţiile în capital fix au început să crească. Astfel, pentru 9 luni ale anului 2010 întreprinderile şi organizaţiile din contul tuturor surselor de finanţare au realizat investiţii în capital fix în valoare de 6392,3 mil. lei, constituind 115,8% (în preţuri comparabile) faţă de perioada respectivă a anului 2009.
Sursele principale de finanţare ale activităţii investiţionale rămân a fi mijloacele proprii ale agenţilor economici şi populaţiei (61,1%), sau 3/5 din totalul investiţiilor în capital fix.
În urma analizei structurii anuale a investiţiilor în capital fix pe forme de proprietate, 34,0 % revin agenţilor economici cu forma de proprietate publică, cota preponderentă (2/3) revenind agenţilor economici din sectorul nestatal al economiei naţionale, care au executat lucrări în antrepriză în sumă de 1975,7 mil. lei sau 81,8 % din volumul total al lucrărilor executate şi 92,7% din totalul caselor de locuit date în folosinţă.
De menţionat este sporirea investiţiilor în sectorul de producţie, şi anume a investiţiilor în procurarea utilajelor şi maşinilor şi mijloacelor de transport 114,0% şi respectiv de 3 ori în raport cu 9 luni 2009, care şi sunt baza producerii de mărfuri şi servicii.
Analiza investiţiilor în capital fix pe zone şi localităţi denotă că activitatea investiţională este distribuită neuniform pe teritoriul RM, fiind puternic concentrată într-un singur centru — mun. Chişinău, unde volumul investiţiilor pe parcursul ultimilor ani variază între 52 — 60% din totalul pentru Republica Moldova. Al doilea centru din ţară atractiv pentru investiţii este oraşul Bălţi cu aproximativ 306,1 mil. lei investiţii alocate în 9 luni 2010 sau 4,8% din total.
În viziunea Ministerului Economiei, în scopul revigorării activităţii investiţionale şi creării condiţiilor favorabile pentru activitatea de întreprinzător, se consideră necesară implementarea unui set de măsuri, precum: introducerea beneficiilor suplimentare şi stimulentelor pentru investitorii ce importă noi echipamente tehnologice; consolidarea politicilor publice de dezvoltare a transportului şi a infrastructurii comunale;dezvoltarea instrumentelor noi de atragere a investiţiilor; favorizarea realizării proiectelor investiţionale strategice în zonele economice libere; atenuarea sau eliminarea barierelor de vize pentru investitorii străini etc.
Comunicat al Ministerului Economiei
Sursa: ZIARUL DE GARDA