772

Ministerul Economiei explică de ce trebuie să crească tariful pentru consumatorii conectaţi la surse autonome de căldură


 
După ce Ministerul Economiei a anunţat despre înaintarea în Guvern a proiectului de hotărâre privind creşterea tarifului pentru consumatorii debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire şi ulterior, premierul a menţionat că nu va permite aprobarea acestui proiect, Ministerul Economiei revine cu o explicaţie amplă prin care justifică necesitatea majorării. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, mărimea de 5% din tarif pentru consumatorii debranşaţi, care se achită în prezent, nu are nicio argumentare tehnică şi este una mai mult intuitivă.
 
În municipiul Chişinău din totalul de 199 520 apartamente cu suprafaţa 8 038 528 m.p., sunt deconectate de la sistemul centralizat de încălzire 20 558 apartamente cu o suprafaţă de 1 181 248 m.p., ceea ce constituie 15% din total. În municipiul Bălţi suprafaţa apartamentelor debranşate de la încălzirea centralizată constituie 402,3 mii m.p., sau 28% din suprafaţa totală încălzită, arată comunicatul.
 
Potrivit Ministerului Economiei, debranşarea masivă a consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire (SACET) a generat mai multe probleme cum ar fi: repartizarea neobiectivă a consumului de energie termică între proprietarii de locuinţe pentru locurile de uz comun (locurile din etajul tehnic sau subsol în care sunt amplasate reţelele de distribuţie din sistemul intern de încălzire), imposibilitatea reparaţiei conductelor şi deservirii profilactice, apariţia cazurilor de supraîncălzire a unor apartamente şi încălzirea insuficientă a altora, creşterea plăţilor pentru energia termică în apartamentele conectate la sistemul centralizat.
 
În acelaşi timp, conducerea Ministerului Economiei avertizează că debranşările de la SACET pun în pericol activitatea CET-1, CET-2 şi CET-Nord, care ar putea fi lipsite de posibilităţi de furnizare (consum) a energiei termice obţinute în rezultatul procesului tehnologic de producere a energiei electrice. "Perturbarea activităţii CET-urilor, va duce la substituirea energiei electrice de producere autohtonă cu energia electrică de import, care este mai scumpă, fapt care va avea afecta consumatorii de energie electrică şi va genera scumpiri în lanţ la alte bunuri şi servicii", se arată în comunicat.
 
Ministerul Economiei prezintă în acest context şi experienţa altor state în domeniu. Principalele pârghii aplicate în ţările din regiune prin care se descurajează deconectarea de la SACET şi trecerea la încălzirea autonomă pe apartament sunt solicitarea acordului tuturor vecinilor care locuiesc în acelaşi bloc (Polonia, Ucraina), sau stabilirea unei taxe considerabile (până la 50% din tariful pentru beneficiarii SACET) pentru consumatorii care se debranşează de la sistemul centralizat de încălzire (România, Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Cehia, Slovacia), comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.
 
Sursa: UNIMEDIA
0