789

Republica Moldova are pierderi de 1.45 miliarde $ la gaz, studiu

 

’’În loc să se concentreze pe diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, autorităţile au irosit prea mult efort şi bani pentru dezvoltarea şi menţinerea reţelelor de gazificare existente’’, se menţionează într-un studiu realizat de către experţii în domeniul economic de la IDIS ’’Viitorul’’.

Directorul Departamentului economic de la instituţia citată, Viorel Chivriga a subliniat în cadrul unei conferinţe, marţi, 12 octombrie, că mărirea preţului la gazele naturale afectează în mod direct atât consumatorii casnici, cât şi mediul de afaceri. ’’În republică o problemă sunt intermediarii, care îşi aduc aportul la creşterea preţului, iar un alt obstacol este faptul că nu avem unde stoca toate aceste gaze’’, a mai declarat expertul.

Pentru soluţionarea acestei probleme se propune un plan de acţiuni, prin care gazele naturale să fie cumpărate din România sau o alternativă ar fi Kazahstanul. Conform acestui plan de acţiuni se propune:
 
1. Poziţionarea Moldovei drept ţară importantă de tranzit a gazelor naturale.
 
2. Diversificarea combustibililor energetici
 
3. Elaborarea unor programe guvernamentale privind suportul firmelor de producere a biogazului.
 
’’Dacă am fi întreprins aceste acţiuni acum 5 ani, plata pentru serviciile comunale ar fi fost de 2 ori mai mică decât la moment’’, a declarat expertul economic Ion Muntean.
 
Conform aceluiaşi studiu se arată că pierderile se ridică la cifra de 1.45 miliarde $, luând în calcul şi consumul regiunii transnistrene. Iar această cifră ar putea creşte, dacă nu va fi implementat un proiect care să aducă surse alternative de gazificare, diferite de cele din Rusia. 

Sursa: Politik.md

0