9347

Cateva sfaturi utile cum să-ţi impui limba

Cu toţii vedem realitatea din stradă.

Aici la noi în Basarabia se vorbeşte ruseşte la tot pasul.

Şi asta deoarece noi, românii basarabeni nu ştim să ne impunem limba. Nis-a spălat creierii ani la rând că limba noastră română vezi doamne,e una incultă.
Asta ni s-a impus încă de pe vremea primei ocupaţii ruseşti din1812, şi a culminat în perioada sovietică.
Acest fenomen continuă şi în prezent.

Aşadar numai noi, românii de aici, putem pune capăt acestei stăriruşinoase în care se află limba română.
Din proprie experienţă, voi da câteva sfaturi cum să-ţi impui - LimbaNoastră cea Română.

Aşadar:
1. În fiecare zi trezeşte-te cu gândul că eşti Băştinaş alBasarabiei şi eşti
Majoritar aici.
2. În momentul când ţi se adresează în ruseşte, răspunde doar înromâneşte. Dacă totuşi te afli într-o companie unde nu eşti înţeles,vorbeşte în rusă, însă nu uita să spui bună ziua şi la revedere în limba mamei.Trebuie să fii idiot ca să nu le înţelegi măcar pe astea. La fel şicuvintele simple, de circulaţie internaţională. Foloseşte-le în vorbireacu un rus în varianta românească. Când e vorba de numere, e binevenităfolosirea degetelor şi obligator rostirea lui pe româneşte, astfelalolingvul le va memoriza mai bine. Nu uita bineînţeles şi să zâmbeşti,astfel se va debloca starea de tensiune ce poate să apară.
3. Dacă cineva întreabă de ce nu vorbeşti în ruseşte cu el,întreabă-l de ce nu vorbeşte în româneşte cu tine.
4. Basarabeanului care ţi se adresează în ruseşte, fă-i observaţiede ce uită limbastrămoşească.
5. Daca ti se vorbeste in rusa, nu te lasa umilit si dominat; chiardaca intelegi ce spune, raspunde-i in romana, in majoritatea cazurilorrusnacii inteleg romana, dar se incapatineaza sa o vorbeasca, nu ceda,fii tu mai incapatinat pentru ca dreptatea e de partea ta.
6. Daca mergi la magasin, librarie, salon de coafura, etc si teintampina cu “Ya ne ponimaiu”, (mi s-a intamplat de mai multe ori, maiales cu scrofite din astea tinere puse pentru decor) cere condica dereclamatii, cheama administratorul, de obicei astia din urma daca suntseriosi sunt receptivi la obiectiile consumatorului, daca nu -mergi silasa-ti banii in alta parte.
7. Si cel mai important - nu uita niciodata ca TU esti la tine acasasi ceilalti trebuie sa se poarte cum se cuvine in ospetie sinu invers.
8. Daca ajungi cumva sa fii itervievat de vreun post TV sau Radioraspunde romaneste chiar de ai fost intrebat ruseste. Lasa ei sa sechinuie si sa-ti traduca spusele cu o alta voce de dupa cadru.
9. Daca incepi primul discutia chiar si intrun grup mai putincunoscut, incepe in limba ta. Ciar de sunt unii nevorbitori oricum gasesti siromani (md) intre ei.
10. Straduiti-va sa omiteti cat e posibil cunostinte noi denevorbitori de romana. Exceptie p/u a face sex ;) dar numai atat. (tresa vorbesti mai putin:))
0