576

Voronin-perle si lectii de moldovenism la televiziunea personala

În data de 30 mai, Voronin, liderul oficial al comuniştilor de la Chişinău şi şeful de stat moldav, a avut o “prestanţă” deosebită, aşa cum ne-a obişnuit deja, în cadrul emisiunii cu semi-moderatori de la postul al cărui nume nu vreau să-l dau. “Împăratul roşu” nu a pierdut ocazia (creată de el însuşi, desigur) de a se aventura în declaraţii care mai de care mai spectaculoasă, în propriul său stil miliţiano-bolşevic.

Am încercat să transcriu unele dintre perlele din discuţia-monolog ascultată pe blog-ul lui Ion Marandici.

Sper ca textul de mai jos să fie mai uşor de citit, decât de transcris…

- Noi în afarî di texti, comunicăm (cu UE).

- Pintru a ave o poziţîi radicalî, ii (UE) trebu sî sî coordonezî cu tăti 27 di ţări.

- Noi am deschis,eu am deschis pintru mini şî alti măsuri şî alti problemi.

- Am formulat 4 poziţîi care trebuie di executat la noi în ţarî, obligatoriu şî urgent.

- La noi sî cautî mereu nod în papurî, şini cu şini şî şi o discutat.

- Trebu sî hotărâm aşeli 4 libertăţ europeni, şî atunşi tăt va fi normal.

- Moderatorul: o bucatî di libertati li se dă şî jurnaliştilor. Dar noi ştim şi fel de naţîe sîntem noi. Unii bâzîe cu camerele, alţii dau întrebări… Oare n-o să vă-ncurcăm?.. Sau numai pe şei cuminţi o să-i priniţ?

- Deschidem un sait special intărnătului, numadecât pintru a transmiti întrevederile cu Comisia Europeanî. – În direct? – Nu, nu în direct, că nu îi chiar aşa di important. Șînu cred că voi nou ni încurcaţ, din contra, voi nou ni trebuiţ, nu sînteţ chiar aşă di răi… – Suntem un rău necesar… – Sunteţ ca pastila şei amarî, dar necesarî!

- Trebu ca cetăţănii să se întrebe ce poate să facă ei pintru Europa, nu şi trebu să facî Europa pintru ei.

- Noi nu putem sî fim niş încolo niş incoaşi. Trebu categoric sîni apreciem, şînoi ne-am apreciat în iulie 2005.

- Nu sî excludi că le voi da distincţii şi unora din opoziţîi, pentru că şî-n opoziţîi sunt oameni constructivi, cu cari sî poati di lucrat, dar nu di-aşiia care umblă cu huiuri di-anoastri, cum îmblă moldovenii.

- Noi nu trebu sî ni dezîşim di piaţa CSI.

- (Despre poliţia rutieră) Ap de aşeea noi şă n-am redus poliţia cu 100%, dar numa cu 50%, câ sînt şî lucratori buni.

- Relaţîili dintri noi şi Rusia îs normali, buni chiar aş zîşi.

- Nu iesî la tv cu băiţălul ista în faţî, pintru câ ii o vinit să-ş hotărascî problemoili lor, ni vînd apa Dorna, pi urmî sî ni spunî cî noi îi urmărim… Gheaghea, asta, chiochea sau cum îl cheamă – nepotu, fac şi ştiu, nu şi trebu.

- (Despre poliţisti) Eu am fost în şcura lor, trebu sî fiu samoubiiţî ca sî nu-ni dau sama cî în raioani au votat mai mult di jiumati din oameni. Noi nu a sî ni explicăm în dragosti la tătî lumea.

- Oamenii îs revoltaţ pintru şi sî faşi-n Chişînău, adicîpintru cînu sîfaşi nicî.

- (Despre Opoziţia din Primărie) Ăştia parcî parcî rezistî, nu ca Urecheanu, lasî-i sî-ş facî treaba.

- Cetaţenii ar trebui sî sî rădişi şî sî sî folosascî di dreptul de a renunţa la primar.

- S-o luat o hotărîri în Duma di stat în cari sî spunea clar cî Transnistria trebu sî fii parti a RM.

- Copchiii iştia care vor sî devinî politicieni pisti noapti…

- Din partea noastrî relaţiili cu România pot fi foarte buni şî aşa şi trebu sî fii.

- Doamni fereşte dacî ajung din aiştia ca Dorin Chirtoacî la conducerea ţării!

- Tătî ţara se uita la gheaghi şi la nepot şi fac ii…

- Moderatorul: Pâinea-i o marfă strategică.

- Aista care plânji că-i sărac, cum îl cheamî? A, Roşcovan… of Doamne! Câteodată ţî-i ruşîni să vorgheşti dispri dânşîi. Dap dacî iaca, niş sovisti n-au…

Moderatorii s-au linguşit până la culmea înjosirii, completându-i discursul preşedintelui.
0