NIT privatizeaza cu 25% din pret
http://www.jurnal.md/article/10678/Guvernul minte, iar NIT privatizeazaautor: Mariana RATALa inceputul lunii decembrie, curent, JURNAL a publicat o investigatiile despre modul in care postul procomunist de televiziune NIT a obtinut mai multe beneficii din partea statului. In materialul intitulat „Cadouri guvernamentale pentru NIT” scriam despre afacerile in urma carora acest post de televiziune a obtinut frecvente pentru acoperire nationala, echipament tehnic pentru statii TV la pret redus si privilegiul de a fi singurul chirias intr-o cladire a Guvernului cu noua etaje. Revoltator este ca in timp ce JURNAL publica investigatia, NIT a mai reusit sa incheie o afacere deosebit de profitabila, privatizand o parte din edificiul in care se afla cu chirie. Ceea ce ne-a scandalizat si mai mult este ca Directia generala pentru administrarea cladirilor Guvernului ne-a mintit cu nerusinare, raspunzand la intrebarile noastre de acum doua luni.La 24 septembrie, curent, JURNAL a expediat o scrisoare pe adresa Directiei generale pentru administrarea cladirilor Guvernului (DGACG) prin care am solicitat informatii despre soarta imobilului de pe sos. Hancesti 53, in care isi are sediul NIT. In raspunsul primit, prim-vicedirectorul institutiei, Nicolae Malacinschi, ne informa ca in cladirea de pe strada mentionata, in afara de postul procomunist de televiziune, mai inchiriaza spatii o cantina si doua bancomate. Cel mai important chirias, NIT, ocupa 3665,5 metri patrati si „achita platile conform prevederilor contractului si datorii fata de DGACG nu au fost generate”. O luna mai tarziu am solicitat de la aceeasi directie copiile contractelor de arenda incheiate cu NIT, dar, pentru ca n-am primit niciun raspuns, am rugat un deputat sa solicite printr-o interpelare aceeasi informatie de la DGACG. NIT si-a privatizat sediulChiar daca institutia era obligata sa-i raspunda parlamentarului in termen de doua saptamani, acesta nu a primit raspunsul nici pana in acest moment. In schimb, a primit un raspuns de la directie un alt deputat care a fost curios sa afle care este soarta NIT-ului. Ce-i drept, raspunsul a venit abia dupa ce JURNAL a publicat investigatia pe care o pregatea pe marginea acestui subiect. Potrivit raspunsului primit de parlamentarul AMN Anatol Onceanu, I.M. „Noile Idei Televizate” (fondatorul postului TV NIT – n.r.) a prezentat in septembrie Agentiei Proprietatii Publice (APP) cerere si documentele necesare privatizarii unor incaperi din edificiul in care isi are sediul, iar la 30 octombrie, curent, privatizarea a fost acceptata. Contractul de vanzare-comparare a incaperilor privatizate de NIT a fost semnat acum o luna.Reducere de 300 %Potrivit documentelor, in proprietatea privata a postului procomunist de televiziune au intrat 1732 din cei 4445,9 metri patrati de spatiu pe care il inchiriaza in cladirea de pe sos. Hancesti 53. Solicitat de JURNAL, directorul APP, Igor Grigoriev, ne-a comunicat ca NIT a privatizat acest spatiu la un pret de circa 6 milioane de lei. L-am intrebat pe Grigoriev de ce nu a fost organizata o licitatie pentru privatizarea spatiilor din aceasta cladire a Guvernului, oficialul ne-a raspuns insa ca totul a fost organizat legal, NIT avand dreptul de a privatiza o parte din spatiile care i-au fost transmise in locatie cu ani in urma. Daca procedura de privatizare a fost organizata legal, la pretul de vanzare, Guvernul i-a facut o reducere mai mult decat substantiala postului TV. Potrivit informatiilor oferite de bursa imobiliara „Lara”, un metru patrat de spatiu nelocuibil intr-o cladire administrativa de clasa C costa in prezent de la 800 pana la 1000 de euro. Un calcul simplu ne arata ca, respectand pretul de piata, Guvernul ar fi trebuit sa-i vanda NIT-ului spatiile privatizate cu cel putin 18 milioane de lei (!).Directia a trisatPe langa faptul ca a ascuns de noi ca fusese initiat procesul de privatizare a spatiilor de catre NIT, DGACG a trisat si atunci cand ne-a informat despre suprafata inchiriata de acest post TV. Or, in raspunsul oferit noua, a fost indicata o suprafata mai mica cu 780 de m.p. decat cea ocupata in realitate de NIT. Astazi, postul procomunist de televiziune ocupa mai mult de jumatate din cladirea cu noua etaje de pe sos. Hancesti 53, din care cu patru ani in urma au fost alungati cu scandal toti chiriasi, inclusiv Biroul National de Statistica, in gestiunea caruia se afla in acel moment imobilul.In incercarea de a obtine o explicatie, am telefonat la DGACG, secretara ne-a spus insa ca nu vom putea vorbi nici cu seful directiei, Ion Catan, nici cu adjunctul, Nicolae Malacinschi, pentru ca acestia sunt ocupati de pregatirea sarbatorilor si nu se vor afla toata ziua la birou.http://www.jurnal.md/article/10678/