Economia la Bal?i
Am trebuit odata sa fac un studiu de caz privind analiza economica unei localitati/ municipiu, asa ca Bal?iul fiind ora?ul meu drag, toate studiile mele le-am facut pe el. Astfel redau cateva dintre ideile din acea lucrare unele pe care le-am pus si pe wikipedia( acolo gasiti si ceva grefice).---------------------------------------------------------------------Municipiul Balti este cel mai mare centru economic, politic si cultural alRepublicii Moldova, dupa municipiul Chisinau, ocupand o suprafata de 7800 de ha. Populatia constituie aproximativ 130 mii de persoane.Dezvoltarea industriei, drept ramura coordonatoare a economiei orasului s-arealizat in forma intensiva din contul utilizarii mai efective a resurselor sicapacitatilor existente.In regimul dinamicii pozitive isi realizeaza activitatea ramurile principale aindustriei muncipiului: industria alimentara si a bauturilor, industria materialelor de constructie, producerea si distributia energiei electrice.Pe parcursul ultimilor ani dezvoltarea industriei prelucratoare a fost asigurata din contul implementarii tehnologiilor noi, largirea asortimentului productiei fabricate. In anii 2004–2006 sporul volumului de fabricare a productiei industriale in preturi comparabile in mediu a constituit 10,1% anual.Prognoza oficiala a ritmului de cre?tere al volumului de produc?ie a produselor industriale pentru anii 2008–2010 este de 7.5 % - 8.5 % .Ca rezultat al reformelor in domeniul politicii fiscale (efectuarea amnistieifiscale; legalizarea capitalului; introducerea cotei impozitului in marime de„0%”pe venit), investitiile vor creste din contul finantarii externe si interne. Inaceste conditii ritmul de crestere a investitiilor se va majora de la 6,3% in anul 2008 pana la 8,0% in anul 2010. Catre anul 2010 investitiile in capitalul fix se preconizeaza sa se mareasca pana la 730,0 mil.lei.Salariul mediu lunar in anul 2006 in expresie nominala a crescut cu 23,6%comparativ cu anul precedent - 1854,3 lei. Salariul mediu lunar nominal in sfera bugetara in anul 2006 a crescut cu 47,9% comparativ cu anul 2005. In sectorul real al economiei majorarea respectiva a constituit 23,6%.In anul 2008-2010 salariului mediu lunar nominal in intregime se va majora ineconomia municipiului si catre anul 2010 va atinge suma de 3250 lei.Bugetul anului 2008, cat si cea a anilor precedenti are o tendinta specific sociala.In ultimii ani (2004-2006) starea economica si sfera sociala a municipiuluiBalti se caracterireaza prin cresterea stabila si treptata a potentialului dezvoltarii social-economice, care in anul 2007 a fost efectiv realizata in favoarea scopului strategic principal - cresterea economica si ridicarea nivelului de trai a populatiei municipiului. Problema principala a politicii economice a municipiului in anul 2008 va fi efectuarea procesului de stabilizare si crestere a economiei. Crestereaeconomica va fi asigurata in fond de cererea interna, care se bazeaza pe cresterea consumului privat si a investitiilor. Totusi, veniturile bugetului (fara transferurile din bugetul de stat) se vor reduce in anul 2008 in legatura cu introducerea impozitului «0%» pevenit pentru activitatea de intreprinzator. Pierderile bugetului pentru sustinerea cheltuielilor, efectuate din contul bugetului local, vor fi compensate din bugetul de stat in forma de transferuri.Bugetul anului 2008 se prognozeaza cu deficit in valoare de 9730,0 mii leisau 3,8% din volumul bugetului municipal. Deficitul prognozat partial va fifinantat din contul mijloacelor acumulate de la vanzarea proprietatii unitatiloradministrativ- teritoriale, precum si din alte surse.----------------------------------------------Alte detalii despre structura cheltuielilor si a veniturilor le pot pune incaz ca exista interesati.