704

Vladimir Voronin: „NATO poate functiona la fel de bine si fara Moldova”

23.06.2008 - 17:46 Presedintele Vladimir Voronin a negat, intr-un interviu acordat publicatiei austriece „Der Standard”, ca Republica Moldova ar avea intentie de a se alatura acestei structuri. „Nu cred ca aderarea noastra la NATO ar face aceasta organizatie vizibil mai eficienta. NATO poate sa functioneze la fel de bine si fara Republica Moldova”, argumenteaza liderul de la Chisinau. In acelasi interviu, el mai spus ca Moldova se afla pe drumul integrarii europene. „Speram ca pana la sfarsitul anului sa trecem la o etapa superioara in negocierile noastre cu UE in vederea integrarii\\\", a afirmat presedintele moldovean, citat de Agentia DECA-press. El s-a aratat optimist in privinta rezolvarii conflictului transnistrean. „In ultima vreme s-au reactivat discutiile cu Transnistria. Ne-am intalnit cu liderul regimului separatist, Igor Smirnov, si am discutat diferite posibilitati de negociere intr-un cadru „5+2”, a explicat presedintele Voronin, reamintind in context de legea care garanteaza statutul autonom al Transnistriei. „Toti cei implicati, mai ales Chisinaul, stiu ca foarte multe depind de Rusia. De aceea, suntem foarte multumiti de faptul ca Duma de stat a Rusiei trateaza separat problema Transnistriei de cea a Osetiei de Nord si a Abhaziei, luand decizia ca rezolvarea problemei transnistrene sa aiba loc respectand integritatea teritoriala a Republicii Moldova”, a subliniat Voronin. Seful statului a mai declarat pentru „Der Standard” ca Moldovei i se potriveste foarte bine statutul de neutralitate, mai ales in legatura cu problema transnistreana. „Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este stabilit prin Constitutie. In afara unor politicieni din opozitie, care speculeaza pe aceasta tema pentru a-si asigura o cota mai mare de popularitate, nu este nimeni pregatit sa puna la indoiala neutralitatea. In ceea ce priveste situatia geopolitica in care se afla Republica Moldova, toata lumea intelege ca noua ni se potriveste foarte bine acest statut de neutralitate, mai ales in legatura cu problema transnistreana”, a declarat Voronin. Presedintele moldovean spune ca nu se asteapta la o schimbare a politicii Rusiei dupa preluarea puterii de catre Dmitri Medvedev. „Din contra, ma astept la imbunatatirea relatiilor cu Rusia, pentru ca Moldova face parte din CSI, iar una dintre prioritatile de politica externa ale lui Medvedev este relatia cu statele CSI”, a conchis Vladimir Voronin.
0