1297

In slujba Moscovei - unul la Chisinau, altul la Tiraspol

Fratele directorului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Valentin Mejinschi, ocupa o functie inalta in cadrul ministerului afacerilor interne de la Tiraspol. Andrei Mejinschi este cu trei ani mai mic decat generalul de la Chisinau si sustine ca, atunci cand se vad, nu discuta despre politica. „Noi ne-am ridicat paralel in posturi. El – acolo, eu – aici”, a declarat pentru JURNAL functionarul de la Tiraspol.Fratele directorului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Valentin Mejinschi, ocupa o functie inalta in cadrul ministerului afacerilor interne de la Tiraspol. Andrei Mejinschi este cu trei ani mai mic decat „domnul general” (asa ii spune el fratelui sau mai mare – n.r.) si sustine ca, atunci cand se vad, nu discuta despre politica. Cei doi s-au nascut intr-un sat din raionul Slobozia, aflat acum sub jurisdictia administratiei separatiste de la Tiraspol. Pe site-ul ministerului de interne de la Tiraspol, numele lui Andrei Mejinschi nu e trecut in rubrica unde apare conducerea institutiei. Desi, cand am telefonat la ofiterul de serviciu de la minister, acesta ne-a dat numarul direct al lui Mejinschi despre care a spus ca e „zam” (adjunct – n.r.). Adica, adjunctul ministrului Vadim Krasnoselski. Decorat cu o medalie a RusieiDe pe site-urile rusesti am aflat ca, in septembrie 2006, fratele generalului a fost decorat de catre Federatia Rusa cu medalia „За боевое содружество”. Acesta contribuise la prinderea in orasul Slobozia a unei persoane banuite de omorul unui sef al Serviciului federal de graniceri. La acea vreme, Mejinschi era adjunct al sefului directiei pentru lupta cu crima organizata si coruptia din cadrul ministerului transnistrean de interne. Iar fratele sau de la Chisinau devenise intre timp general-maior, gradul acesta fiindu-i acordat printr-un decret semnat de presedintele Voronin la 30 martie 2005. La eveniment, langa SmirnovAm dat numele lui Andrei Mejinschi la cautare pe site-ul ministerului la care este angajat si care parca-l tine in secret si am aflat ca, la 20 aprilie 2007, cand la Bender a fost sfintita o cruce in memoria „eroilor pentru apararea patriei”, in prezenta presedintelui autoproclamatei republici Igor Smirnov si a reprezentantilor Ambasadei Federatiei Ruse in R. Moldova, fratele generalului de la Chisinau a tinut un discurs. Acesta a fost prezentat ca „stranepot de subofiter al Regimentului 55 de Infanterie Podolski, nepot de erou al Uniunii Sovietice – maiorul de politie Andrei Mejinschi”. Maiorul a asigurat asistenta ca cei din generatia lui nu vor compromite „memoria si onoarea bunicilor si strabunicilor care au aparat destoinic statul si patria”.
0