751

Sa trecem usor peste sarbatori

Cum la moldoveni e primit sa se incarce mesele pana se rup, stomacul isi revine cam greu.Si daca tot facem mincaruri gustoase si nu ne putem abtine, atunci sa folosim condimentele, caci au ele un rost...cortisoaraCu un gust dulce-picant, scortisoarea a fost folosita de multe culturi pentru proprietatile medicale inca de acum sute, chiar mii de ani. Una din cele mai cunoscute beneficii ale scortisoarei are legatura cu diabetul de tip 2. Un studiu publicat in jurnalul Ingrijirea Diabetului sustine ca o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi reduce semnificativ nivelul zaharului din sange in cazul persoanelor care sufera de diabet tip 2. De asemenea, scortisoara reduce trigliceridele, colesterolul LDL dar si nivelul total al colesterolului. Beneficiile scortisoareiusureaza congestia; sprijina functiile digestive; contracta si tonifica tesuturile; anti-inflamator pentru usurarea artritei; amelioreaza disconfortul din timpul menstruatiei; amelioreaza durerea si dezmorteste muschii si articulatiile; subtiaza componentele sangelui care stimuleaza circulatia; puternic agent anti-bacterial care ucide E-coli si alte bacterii; previne infectarea tracturilor urinare, aparitia cariilor si gingivitei. NucsoaraNucsoara este un alt condimente care poseda o multitudine de proprietati benefice sanatatii. Aceasta poate fi folosita la o sumedenie de mancaruri in decursul sarbatorilor dar in restul anului. Beneficiile nucsoareidiaree; indigestie; anxietate; scade colesterolul; scade presiunea sangvina; intensifica circulatia sangelui; sporeste atentie si concentrare; calmeaza convulsiunile musculare; lupta impotriva gutei si dureri articulare; te scapa de greata si de stareile de voma; previna impotena sau infertilitatea la barbati; te scapa de durerile de dinti (uleiul de nucsoara); insomnie, aceasta produce somnolenta, deci trebuie consumata cand vrei sa te relaxezi sau sa te odihnesti. Atentie, nu face excese de nucsoara deoarece are efecte secundare: greata, halucinatii, inflamatii sau soc. CuisoareCuisoarele au o savoare puternica dulce-picanta, si dau un gust nemaipomenit mai multor feluri de mancare. Cuisoarele au inceput sa fie consumate, in mai multe zone ale Pamantului, inca de acum 2000 ani. Printre cele mai cunoscute proprietati ale cuisoarelor se afla tratarea problemelor dentare si gutei. Beneficiile cuisoareloreste antioxidant, antiinflamator si antibacterian; elimina parazitii intestinali, bacteriile si ciupercile; imbunatateste creativitatea si sporeste concentrarea ; amelioareaza problemele respiratorii mai ales astmul si brosnita; usureaza durerile musculare provocare prin lezare, dar si artrita si reumatismul. GhimbirulGhimbirul este un alt condiment cu o aroma puternica care este perfect pentru incalzirea trupului dar si pentru mancaruri. Beneficiile ghimbiruluielimina gazele intestinale; intareste sistemul imunitar; are proprietati de antioxidant; imbunatateste secretiile biliare; are proprietati anti-inflamatorii; te scapa de starile de ameteala; te protejeaza de bacterii si ciuperci; protejeaza sanatatea cardiovasculara; relaxeaza si calmeaza tracturile intestinale; calmeaza greata si alte afectiuni ale stomacului. Menta Efectele terapeutice ale mentei proaspete sunt cunoscute inca din Antichitate iar mirosul acesteia a devenit simbolul ospitalitatii in mai multe culturi.Beneficiile menteiusureaza tractul digestiv; poate proteja impotriva cancerului; amelioreaza simptomele intestinului iritat; amelioreaza simptomele alergiilor si astmului; paralizeaza cresterea bacteriilor si ciupercilor. Cu toate ca sunt multe efecte pozitive de care poti beneficia prin adaugarea acestor condimente in alimentatie, trebuie sa stii ca acestea nu trebuie consumate in fiecare zi deoarece te expui riscului de a deveni alergica. Condimentele nu trebuie privite care un "remediu" pentru probleme de sanatate. Numai prin indepartarea cauzelor afectiunii cu ajutorul unei diete si a unui stil de viata sanatos poti avea o sanatate optima.
0