818

Mai nou, cafeaua este folositoare pentru organism

Consumul de cafea in Romania - sub media est-europeanaIn Romania se consuma anual 2,3 kilograme de cafea pe cap de locuitor, de trei ori mai putin decat in Germania si de doua ori mai putin decat in Austria, conform datelor furnizate de Asociatia Romana a Cafelei (ARC), preluate de la Organizatia Mondiala de profil. Regional, nici vecinii est-europeni nu sunt mari consumatori de cafea, dar depasesc anual, 3 kilograme pe cap de locuitor.Piata de cafea din Romania reprezinta putin peste 25.000 tone si are o valoare de 364,5 milioane dolari, fiind impartita in trei segmente: prajita, solubila si specialitati. Membrii ARC spun in unanimitate ca romanii consuma preponderent cafea prajita, dar si specialitatile au inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani.Explicatia este in primul rand de natura economica: accize mari si veniturile mici ale populatiei. La consumul moderat de cafea din tara nostra contribuie si lipsa unei educatii a consumatorului cu privire la beneficiile acesteia pentru sanatate. Membrii ARC estimeaza ca tendinta usor ascendenta se va pastra pana la sfarsitul anului, iar romanii vor alege tot mai mult produsele premium.Care este cea mai buna cafea„Cand cumparati cafea, intrebati intotdeauna cand a fost prajita. Cafeaua cea mai buna este cea consumata la o zi sau doua dupa prajire. Daca se pastreaza intr-un recipeint etans, incepe sa-si piarda din aroma dupa sapte- zece zile”, explica Gabriel Sidere, secretar general al ARC. Specialistul spune ca indiciile dupa care putem recunoaste o cafea veche sunt aspectul uleios al boabelor si lipsa aromei. Totusi, este mai indicat sa optam pentru cafeaua la pachet care isi pastreaza calitatea mai mult timp, confom datei de expirare de pe ambalaj.„Cele doua specii de boabe importante din punct de vedere comercial sunt Arabica si Robusta. Cea mai buna cafea se obtine din speciile Arabica. Peste 70 la suta din productia globala de Arabica este cultivata in Brazilia si Columbia”, spune Gabriel Sidere. Secretarul general al ARC ne sfatuieste sa nu pastram cafeaua in frigider deoarece va absorbi imediat toate aromele celorlate alimente. In plus, cafea rece poate avea un efect daunator, de aceea se recomanda pastrarea intr-un recipient curat, uscat si etans, intr-un loc racoros si intunecat.Cafeaua are mai multi antioxidanti decat ceaiul verdeSpecialistul ARC spune ca un consum moderat de cafea nu dauneaza sanatatii, acestea fiind concluziile miilor de studii stiintifice care s-au efectuat pe acest produs. Totusi, se pare ca marele secret al cafelei este acela ca furnizeaza mai multi antioxidanti decat ceaiul verde.Acestia sunt produsi chimici care protejeaza organismul de boli si distrug efectele moleculelor daunatoare. Apoi, cafeaua mai are oxidanti specifici, care se obtin prin prajire, daca este executaa corect si in conditiile potrivite.Printre beneficiile cafelei se numara optimizarea resurselor de energie, eliminarea starii de oboseala, ameliorarea simptomelor racelii. In plus este o sursa imporatnta de lichide in alimentatie, putand fi luata in considerare la consumul zilnic recomandat.Cele mai cunoscute sortimenteBoabele de cafea se diferentiaza din punct de vedere calitativ prin gust si miros, determinate de speciile de arbori, zonele geografice si conditiile de cultura. La recoltare, boabele de cafea sunt verzi si de dimensiuniu mai mici decat boabele din comert. Nuanta bruma si cresterea in volum cu cel putin 30 la suta de obtin prin prajire. Dupa aceasta, boabele se supun unui curent de aer rece, care are rolul de a pastra aroma proaspata, obtinuta prin prajire. Mocca este unul dintre cele mai calitative sortimente comerciale, avand un continut mare de extract solubil, aciditate pronuntata si aroma de vin. Cafea instant- nescaffe se obtine prin concentrarea unor infuzii de cafea naturala, supuse mai apoi unui proces de dezhidratare. Produlul obtinut trebuie sa fie solubil atat in apa rece, cat si in apa calda. Cafeaua decofeinizata poate fi prajita sau solubila, din care s-a extras cofeina pana sub unu la suta.INFO PLUSArabica si RobustaSe spune ca exista peste 6.000 specii de plante de cafea, cu cel putin 25 de tipuri. Arabica si Robusta sunt cele mai cultivate si mai consumate specii, Brazilia fiind cel mai mare exportator mondial. Boabele de Arabica se dezvolta la altitudini mari, rezultatele fiind de o calitate superioara, cu cele mai bune arome. Desi Arabica reprezinta 80 la suta din consumul global, doar 10 procente din acest sortiment indeplineste toate standardele de specialitate ale cafelei. Aceste boabe contin jumatate din cantitatea de cafeina a boabelor Robusta. Acestea cresc la altitudini mai joase, se dezvolta mai usor iar abustii sunt mai productivi si mai rezistenti la factorii de mediu. Robusta are o aroma lemnoasa, astringenta si se foloseste in multe tipuri de espresso, ajutand la obtinerea unei creme mai consistente. INFO PLUSCafeaua ecologicaPentru cultivarea cafelei ecologice se folosesc ingrasaminte naturale din reziduurie de plante, buruienile sunt culese cu mana, iar daunatorii sunt eliminati fara pesticide. Cafeaua ecologica se obtine, in principal, din arbusti cunoscuti pentru rezistenta la conditiile de mediu si daunatori specifici zonei.Este important ca arbustii de cafea sa fie cultivati pe aceleasi suprafete cu arbori simpli sau fructiferi, deoarece concentratia de dioxid de carbon este mult mai redusa. In plus, se evita eroziunea solului, renuntandu-se la ingrasamintele minerale si pesticide. Pana acum, culturi ecologice se gasesc doar la micii fermieri, pe suprafete reduse, care pot fi ingrijite corespunzator. Fairtrade este cea mai renumita cafea ecologica.
0