1201

DE CHE..?

De ce ne indragostim?Cuplu si familieCe stare poate fi la fel de minunata decat aceea de indragostit(a)? Si ce poate fi mai sfasietor decat sa nu-ti fie impartasite sentimentele? Te simti bine. Totul e minunat, soarele straluceste vesel, florile miros mai puternic, oamenii iti par mai buni si greutatile vietii sunt mai usor de depasit. Sa te indragostesti este intr-adevar una dintre cele mai frumoase experiente pe care omul le poate trai. Dar ce inseamna, de fapt, sa te indragostesti? Care este explicatia starii minunate pe care o savurezi atunci cand esti indragostit? Aceasta stare este oare doar o farsa a Mamei Natura, menita sa asigure perpetuarea speciei, sau este mult mai mult decat atat?Avem atatea poeme, cantece si povesti din care aflam ca iubirea este cel mai profund si mai nobil sentiment uman. Dar sa te indragostesti e acelasi lucru cu a iubi sau sunt lucruri diferite?Am provocat cateva persoane sa ne raspunda la intrebari legate de fenomenul indragostirii, in incercarea de a cunoaste in detaliu aspecte legate de aceasta experienta specific umana, de a arunca un strop de lumina si asupra conurilor de umbra care insotesc etapa indragostirii.Ce inseamna sa fii indragostit(a)? Pentru fiecare dintre noi, experienta indragostirii este unica si irepetabila... Si totusi, recunoastem unele asemanari intre trairile personale si cele ale altora. Iata ce am aflat de la cateva persoane care au trecut prin experienta indragostirii. „Imi doresc apropiere fizica, fantezii (nu neaparat sexuale) cu persoana in cauza, visez cu ochii deschisi“. „Simt fluturasi in stomac, emotii, multa adrenalina, o stare generala de bine“. „Sunt indragostit, n-am nici un ban si totusi reusesc sa ii cumpar un buchet de flori“. „Ma simt plin de energie“. „Sa fii indragostita inseamna sa te gandesti la el tot timpul, sa suferi odata cu el cand s-a lovit la deget, sa zambesti stupid intr-o intalnire importanta cand iti aduci aminte cat de dragut arata aseara cand curata cartofii“.Iata marturii diferite, experiente subiective care, totusi, transmit aceleasi idei, aceeasi imagine: o stare generala de bine, energie, euforie, fericire, emotii, adrenalina.Barbatii si femeile traiesc diferit fenomenul indragostirii?Desi barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus, cand vine vorba de iubire, suntem cu totii robii lui Cupidon... E adevarat, unii sunt mai norocosi si sunt „sagetati“ cu ambrozie si miere, altii primesc „sageti“ cu fiere si otrava, dar jocul norocului nu tine cont de sex. Modul in care o persoana exprima, comunica in exterior starile pe care le traieste ca indragostita poate sa difere foarte mult, in functie de o serie de atribute si trasaturi temperamentale.Exista dragoste la prima vedere?Iata un fenomen care starneste controverse de obicei. Este genul de experienta pe care, daca nu o traiesti pe pielea ta, iti vine greu sa crezi in ea. „Nu exista dragoste la prima vedere! E doar chimie, atractie fizica!“, spune un sceptic. „Exista atractie sexuala la prima vedere“, sustine altul. Altcineva spune cu hotarare: „Da, exista. Mi s-a intamplat... Doar pe el l-am cunoscut in autobuz!“. La prima vedere se poate naste intr-adevar indragostirea, dar nu si dragostea, ca sentiment profund, care poate aparea doar in timp. Sentimentele, ca structura psihologica, se cristalizeaza in ani de zile, nu au cum sa apara in cateva clipe. Ceea ce simte cel care se indragosteste la prima vedere este intr-adevar atractie sexuala, alchimie, dar nu numai atat.El are intuitia posibilei nasteri a dragostei adevarate, a unui cuplu adevarat, interpretand cu o viteza uimitoare, datorita unor mecanisme inconstiente, semnalele si mesajele trimise, tot inconstient, de cealalta persoana.Aici intra in joc nu doar inconstientul personal, ci si cel colectiv, prin activarea arhetipurilor definite si descrise pe larg de Jung, numite anima si animus. Anima este reprezentarea arhetipala a feminitatii in inconstientul colectiv masculin, in timp ce animus este reprezentarea arhetipala a masculinitatii in inconstientul colectiv feminin.Cat dureaza perioada de indragostire?La intrebarea aceasta, raspunsurile pot fi diferite. Unii au raspunsuri exacte: „Doi ani“. Altii nu au nici un raspuns: „Nu stiu, n-o pot masura in timp, poate in senzatii, in cresterea tensiunii...“ Te poti trezi intr-o dimineata si, brusc, sa iti dai seama ca nu mai simti nici o atractie fata de persoana respectiva... Nici tu nu stii ce-a fost cu tine... Exista si situatia in care iesirea din starea de indragostire se petrece gradat. Dar se poate foarte bine sa existe si fluctuatii. Cineva mi-a raspuns: „Cred ca e un fenomen ciclic. Cam o data la trei luni reinvie ca la inceput, si apoi descreste pana la punctul cand il vad curatand cartofi, de exemplu, si ma apuca din nou“.www.avantaje.rohttp://www.gds.ro/Cuplu%20si%20familie/2007-10-09/De+ce+ne+indragostim%3F
0