2627

Moldnet - Internet

Continui seria de intrebari "pentru cunoscatori" :) In Romania cu 15$ poti lua Internet cu 4 Mbps extern unlim, in Bulgaria situatia e inca si mai buna (nu stiu de Ungaria si Ucraina), pe cand la noi se face deosebirea imensa intre "extern" si "intern" (nu mai stiu vreo tara in care sa ai oferte cu 128 kbps extern si 50 Mbps intern). Din asta eu, simple user, fac concluzia ca problema la noi nu e lipsa de bani/infrastructura (odata ce s-a asigurat viteza de ordinul Mbps MD-IX in 32 orase imprastiate prin toata Md, deci si pana la Ungheni, care e la o aruncatura de bat de Iasi), ci un simplu bottleneck Moldnet Extern. VNIMANIE, VOPROS: Care e cauza bottleneck-ului care impiedica sa avem viteze de macar 1 Mbps extern unlimited la preturi omenesti (20-30$)? 1) lipsa de $ a providerilor pentru a plati tranzitul 2) refuzul romanilor de a da mai mult bandwidth 3) varianta voastra :). Varianta 1) mi-e fi greu de inteles in conditiile in care niste "retele de cartier" din Bucuresti dau 4 Mbps extern la 20$, iar in satele romanesti se dau 512 kbps extern la acelasi pret, de ce Moldtelecomului cu toate resursele lui financiare i-ar fi imposibil sa aduca macar Chisinaul si Baltiul la nivel de sat romanesc. P.S. Intrebare adresata mai ales baietilor de la Starnet si Moldtelecom P.P.S. Va rog uitati macar pe acest thread de dusmaniile voastre izvorate din adancul istoriei :) P.P.P.S. Daca stie cineva unde pot gasi o harta (macar aproximativa) a topologiei fibrei optice (cu tot cu bandwidth) existenta/planificata pentru viitorul apropiat in Moldova, dau un big thanks pentru link.
0