Sa mai zica voronin ca nu suntem romani
Nu-mi place formularea "cel mai mare roman", si am spus de ce, dar iata esentialul:http://www.jurnal.md/articol.php?id=5631&cat=4&editie=Stefan, cel mai mare roman•autor: Raisa LozinschiLa capatul unei campanii care a durat aproape cinci luni, romanii l-au desemnat, sambata, pe Stefan cel Mare drept cel mai mare roman al tuturor timpurilor. Domnitorul a fost ales dintre cei zece finalisti ai campaniei „Mari Romani”, desfasurata de TVR, pe locul doi clasandu-se Carol I, urmat de Mihai Eminescu, Richard Wurmbrand, Mihai Viteazul, Ion Antonescu, Mircea Eliade, Alexandru Ioan Cuza, Constantin Brancusi si Nadia Comaneci. La Chisinau, alegerea tuturor romanilor este comentata in contradictoriu. Deputatul comunist Victor Stepaniuc, de exemplu, declara ca Stefan cel Mare este cel mai mare moldovean, fiindca domnitorul „nu s-a identificat niciodata ca roman”, iar ex-presedintele Mircea Snegur si deputatul AMN, Veaceslav Untila, sustin ca alta alegere mai corecta nici nu putea fi. Presedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Mihai Cimpoi, l-ar fi ales pe Mihai Eminescu, ca si deputatul crestin-democrat, Gheorghe Susarenco. Mircea Snegur, primul presedinte al R.Moldova: „Un neam cu o istorie” „Cred ca romanii au facut o alegere corecta. Mai ales pentru noi, romanii din partea asta a Prutului, Stefan cel Mare este, fara indoiala, cel mai mare roman, pentru ca de el ne sunt legate originile, traditiile, sentimentele de mandrie de neam, de tara, de patriotism si toate celelalte care ne fac sa ne consideram un neam cu o istorie.” Victor Stepaniuc, presedintele comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de comunicare in masa: „Stefan e moldovean” „Stefan cel Mare este numai moldovean. Au tot dreptul romanii sa-l declare cum doresc, dar Stefan cel Mare a fost numai moldovean, deoarece el niciodata nu s-a identificat ca roman. El a fost domnul Tarii Moldovei, nu pur si simplu domnitor, dar a fost cel mai mare aparator al independentei Statului Moldovenesc. Nu a avut niciodata ideea crearii unei Dacii mari sau a unui spatiu romanesc, asa cum spun autorii de astazi, ceea ce este un fals. Pe de alta parte, ma bucur sincer ca el a fost ales, inclusiv de romani, drept cel mai mare roman. Primii trei mari romani sunt doi moldoveni – Stefan cel Mare si Mihai Eminescu. In felul acesta se recunoaste faptul ca neamul moldovenesc a lasat amprente foarte serioase in istorie. Chiar daca e vorba de Moldova de dincolo de Prut care in baza dreptului international este a Romaniei. Cred ca cel mai mare roman care a aparat Valahia sau Tara Romaneasca si a cautat s-o domine si sa-i largeasca hotarele a fost Mihai Viteazul. A fost un domnitor absolut coerent in toata politica pe care a dus-o. In 1600, vrand tare sa faca o alianta antiotomana, Mihai Viteazul a navalit asupra Moldovei si a cucerit-o cu forta armelor. Nu a fost o unire a Tarilor Romanesti la 1600, asa cum este dat in istoriografia romaneasca, dar a fost vorba de o navalire asupra Moldovei si a fost alungat domnitorul moldovean Eremia Movila. Acesta, peste o jumatate de an, s-a intors inapoi in Moldova cu o parte de armata care i-a ramas credincioasa si, sprijinit de trupele poloneze, a eliberat tara.” Gheorghe Susarenco, deputat crestin-democrat: „Mare roman e cel care a dus greul” „Am privit toate emisiunile din cadrul acestei campanii. Dar nu se poate de spus cine e cel mai mare roman. Mari sunt multi. Primii zece din top sunt toti mari romani, dar nu e corect sa spunem, totusi, cine e cel mai mare. Sunt multi care au stat la Jilava, sunt tarani simpli care tot pot fi declarati mari romani. De fapt, cel mai mare roman este cel care a dus greul. Sigur ca si Stefan cel Mare e un simbol, dar eu m-as abtine sa spun care e cel mai mare dintre toti, fiindca i-am pune in umbra pe ceilalti. Eu, de pilda, l-as alege, totusi, pe Mihai Eminescu, fiindca daca nu era el, nu eram nici noi.” Oazu Nantoi, analist politic: „Aceeasi parere” „Nu m-am gandit la intrebarea asta, dar sunt cam de aceeasi parere. De ce Stefan cel Mare? Din simplul motiv ca el a demonstrat ca atunci cand un om politic are vointa politica si verticalitate, reuseste sa atinga niste scopuri marete, fara ca sa calculeze cu rigla algoritmica sau la calculator pretul la gaze sau volumul de export.” Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova: „As fi optat pentru Eminescu” „Mi-ar fi greu sa aleg intre Eminescu, despre care s-a spus ca este „omul deplin al culturii romanesti”, si Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Ma bucur ca a fost ales Stefan cel Mare, dar as pleda pentru Eminescu, fiindca este un mare om de cultura universala. Sigur ca si Stefan cel Mare a fost unul dintre cei mai mari domnitori romani, el a infaptuit, cum zicea un cronicar polonez, marea renastere a tarilor mici. E greu sa obiectez ceva impotriva acestei alegeri. Este si asta un argument – daca n-ar fi fost Stefan cel Mare, n-ar fi fost nici Eminescu, dar as fi optat, totusi, pentru ultimul.” Victor Puscas, presedintele Curtii Constitutionale: „Cel mai mare moldovean” „Stefan cel Mare este cel mai mare moldovean, nu roman. El se considera moldovean. Cel mai mare roman ar fi, poate, Mihai Viteazul. A dus si el multe razboaie, a avut biruinte, victorii.” Veaceslav Untila, vicepresedintele fractiunii parlamentare a AMN: „Cea mai buna alegere” „Cel mai mare roman este Stefan cel Mare. Acesta este unul dintre putinii romani care a mentinut un stat independent 47 de ani, atunci cand in jur era domnie turceasca. E cea mai buna alegere si asta demonstreaza inca o data ca noi facem parte din acelasi spatiu cultural roman, suntem acelasi popor si avem aceleasi personalitati cu care ne mandrim.” http://www.jurnal.md/articol.php?id=5631&cat=4&editie=