Cum se prepara o cafea buna?
Pentru ca m-am laudat ca ma pricep la facut cafea, si nu numai, hai sa dezbatem un pic.Convingerea mea este ca secretele constau nu atat in componente cat in felul in care se prepara, in rabdare, in daruire, in acea atentie la detalii, de care am mai vorbit.Iata cum fac eu o cafea la ibric: se pune in ibric apa, se pune ibricul la foc mic. Dupa doua minute si jumatate se pun cate trei lingurite si un sfert de cafea la fiecare 175 ml apa. Focul poate creste un pic acum. Se invarte energic continutul din ibric vreme de 30 secunde. Se face o mica pauza... Dupa 30 secunde, se reia invartitul continutul din ibric, in ambele sensuri (orar si trigonometric), favorizand inmultirea caimacului. Catre sfarsitul fierberii se amesteca din nou. Cand cafeaua da in foc, se recupereaza cu repeziciune caimac din ibric si se repartizeaza cat se poate de egal in cestile ce asteapta cuminti alaturi. Cafeaua neagra aburinda si vaduvita de caimac se stropeste cu cateva picaturi de apa rece, apoi ibricul se lasa pe masa de la bucatarie pentru linistire. Dupa minim 10 minute se toarna in cesti atent, cu grija sa nu se scape prea mult zat, peste caimacul existent. Se pune langa cesti indulcitorul preferat si se serveste cu zambetul pe buze...Optional, in cafea se poate turna putin lapte si se poate stropi cu vinars, ori (eu prefer) whisky.Propuneti si voi retete, insa mai ales secrete, detalii.