tezaurul romanesc
Pe sub manaDespre posibilitatea ca Tezaurul confiscat de rusi sa fie retrocedat prin intermediul unor firme private, cititorii ZIUA au avut ocazia sa afle odata cu publicarea, pe 21 martie a.c., a unei anchete privind aceasta situatie delicata, despre care autoritatile romane prefera sa nu vorbeasca. Pe scurt, un intreprinzator roman, Eugen Anca, cu bune legaturi economico-politice la Moscova, sustine ca este in posesia documentelor rusesti care il autorizeaza sa discute cu factori de decizie de la Bucuresti retrocedarea Tezaurului. Numai ca, la toate adresele trimise de Eugen Anca - la BNR, la Presedintie, la MAE, la Parlament, raspunsurile acestor institutii au fost extrem de evazive, de genul "sunteti in evidenta noastra, va vom contacta". Asta atunci cand n-au fost de-a dreptul jignitoare, afirmandu-se ca totul ar fi o fabulatie sau o escrocherie, cum scria intr-un raspuns primit de la MAE. Retrocedand Tezaurul, rusii vor, pe de o parte, sa-si rezolve un diferend cu Romania, acum membru NATO si placa turnanta a intereselor americane in zona. Pe de alta parte, comisionul pentru aceasta afacere "istorica" ar fi fost, pentru firmele romanesti intermediare, concesionarea unor terenuri bogate in diverse zacaminte - aur, diamante etc., dar situate in zone extrem de dificile, cum ar fi in Siberia. Iar exploatarea acestor zacaminte se facea pe baza capitalului romanesc. Interfata rusa a lui Eugen Anca si a firmei sale Profact SRL si a partenerilor sai este formata din Institutul de Cercetari Stiintifice pentru Relatii Economice Externe din Rusia si al Centrului International de Dezvoltare Bancara de Cooperare Investitionala si Creditare (VNIIVS-CIBDICC), institutii din subordinea Ministerului Dezvoltarii Economice si Comertului al Federatiei Ruse. Rusii trimit invitatii Pe 27 aprilie 2005, VNIIVS - CIBDICC Moscova, sub semnatura directorului Sokolov A.I., trimite adresa nr. 71-7, prin care se confirma faptul ca VNIIVS - CIBDICC invita o delegatie de la SC Profact SRL, pentru "a concluziona componenta de metale pretioase a proiectului D-02/122", tezaurul, pe romaneste, rusii preferand aceasta sintagma pretentioasa pentru aurul pe care ni l-au confiscat. A doua zi, pe 28 aprilie 2005, VNIIVS - CIBDICC Moscova, trimite adresa nr. 71-8 catre Ambasada Romaniei la Moscova, in limba rusa, confirmand faptul ca respectiva institutie guvernamentala, aflata, cum am spus, in subordinea Ministerului Dezvoltarii Economiei si Comertului din Federatia Rusa, a emis o invitatie adresata SC Profact "cu urmatoarea confirmare de participare la tratativele privind proiectul D-02/122 - Tezaurul component al proprietatii Regatului Romania in Federatia Rusa". Ulterior, la data de 19 aprilie 2005, aceeasi institutie reconfirma respectiva invitatie, prin emiterea unei noi adrese, respectiv nr. 283/14, care are in esenta acelasi continut. Romanii nu sunt interesati Ambele adrese au fost prezentate MAE, BNR, Guvern, Parlament si Presedintie, pe data de 11 mai 2005 si, respectiv, 24 octombrie 2005. "Din pacate, nu am primit nici un raspuns concret de la autoritatile romane, in sensul de a se da curs invitatiei partii ruse", afirma Eugen Anca. "Singurele raspunsuri primite au fost de genul: >! Dar MAE niciodata nu ne-a chemat la sediul lor pentru a detalia acest proiect si nici nu ne-a raspuns concret la oferta ruseasca", se plange Anca. Dovezile "La data de 8 iunie 2005, am informat absolut toate autoritatile statului roman (Presedentie, Guvern, Parlament, MAE, BNR) asupra faptului ca in data de 1 iunie 2005 partea rusa mi-a predat un set de sapte documente originale referitoare la retrocedarea componentei de metale pretioase - de fapt "Tezaurul Romaniei", catre BNR, precum si 12 monede de aur, emitere 1907, ce reprezinta mostre din aurul transportat de BNR in anul 1917 de la Iasi la Moscova, insotite de actele de autenticitate si de evaluare aferente.", afirma Eugen Anca in memoriul adresat ZIUA. BNR a fost bombardata cu adrese "Trebuie sa precizez ca grupul nostru a inaintat sapte adrese, numai catre BNR, dupa cum urmeaza: 1 - adresa nr. 89 din 8 aprilie 2004, inregistrata la BNR cu nr. 625; 2 - adresa 894 din 29 martie 2005, inregistrata la BNR cu nr. 1153; 3 - adresa nr. 6945 din 11 mai 2005, inregistrata la BNR cu nr. 16932; 4 - adresa 6974 din 8 iunie 2005, inregistrata la BNR cu nr. 20281; 5 - adresa nr. 7018 din 22 iunie 2005, inregistrata la BNR cu nr. 22424; 6 - adresa 7025 din 19 iulie 2005, inregistrata la BNR cu nr. 25732; 7 - adresa nr. 7734 din 24 octombrie 2005, inregistrata la BNR cu nr. 36445. In ultimele cinci adrese am solicitat BNR sa desemneze un delegat, o persoana autorizata, care sa preia toate cele sapte documente originale privind rambursarea componentei de aur (93,4 tone) catre BNR, precum si cele 12 mostre de aur. Deoarece nici o persoana din grupul nostru nu detine vreo licenta de a manipula obiecte de patrimoniu si de Tezaur, conform legii romane, noi nu ne-am atins de aceste acte si mostre de aur. De aceea le-am depozitat intr-o banca importanta din Madrid si am tot incercat sa-i convingem pe functionarii de la BNR sa formeze o delegatie care sa se deplaseze la Madrid si sa ridice toate actele originale si mostrele", spune Anca. Gratis "De fiecare data am precizat ca grupul nostru nu solicita nici un comision, nici o remunerare sau vreo facilitate de natura financiara sau fiscala. Ba, mai mult, am precizat ca tot grupul nostru va suporta financiar toate costurile de deplasare (avion, cazare, masa, etc.). Din pacate, BNR nu ne-a chemat niciodata la discutii, niciodata nu ne-au telefonat si nici nu ne-au raspuns vreodata la toate adresele noastre", ne scrie, revoltat de atata indiferenta, Eugen Anca. "Pentru a fi cat mai convingatori am prezentat catre toate autoritatile, inclusiv BNR, schema de lucru a proiectului D-02/122, in care BNR este beneficiarul, iar daca BNR nu poate lucra direct cu un agent economic roman, atunci poate folosi orice alta banca comerciala licentiata in Romania", spune omul de afaceri roman. De ce se teme Basescu? Pe 24 iunie 2005, Eugen Anca reuseste sa intre la Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor si omul de incredere al presedintelui Basescu." I-am prezentat tot materialul si i-am explicat tot proiectul. Dansul a fost extrem de surprins de lipsa de reactie a BNR, dar a promis sa-i prezinte proiectul domnului Traian Basescu. In aceeasi zi i-am comunicat ca la sediul Ambasadei Romaniei din Moscova avusese loc in acea dimineata o intrevedere de 90 de minute cu conducerea Ambasadei Romaniei, in care partea rusa a confirmat si a reconfirmat dorinta partii ruse de indeplinire a prevederilor proiectului D-02/122, precum si sustinerea acestui proiect din partea administratiei prezidentiale de la Kremlin. De ce rusii au ales varianta de a se discuta cu domnul Vasile Blaga ? Simplu: fiindca pana la acea data - 24 iunie 2005, desi BNR, MAE, Presedintia, Guvernul si Parlamentul Romaniei au fost informate de transferarea actelor originale privind retrocedarea Tezaurului Romaniei de la partea rusa la partea romana, totusi nici o autoritate romaneasca, din cele contactate pana atunci, nu s-a aratat dispusa cel putin sa verifice autenticitatea si valabilitatea proiectului! De aceea rusii au decis sa faca o vizita de informare la Ambasada Romaniei de la Moscova si sa confirme totul. Ba, mai mult, suplimentar, au oferit diferite bonusuri comerciale, ca de exemplu reducerea taxelor vamale la importul in Federatia Rusa de mobila si - un lucru extraordinar! - au decis sa ofere Romaniei achizitionarea directa de gaze naturale, de la Gazprom, a unei cantitati de 1 miliard mc de gaze naturale, la un pret de circa 130 USD/1000 mc, in conditiile in care pretul la care importa Romania era mult superior acestui pret ! Toate aceste documente le-am predat personal in mana domnului ministru de Interne, de aceea nu au numere de inregistrare la registratura MAI. Rezultatul: absolut nici unul! Nu am fost contactat de nimeni de la MAI sau de la Presedintie, nimeni nu a verificat absolut nimic din cele sustinute si afirmate de grupul nostru!", scrie Eugen Anca in memoriul sau. Blaga, niet Moscova! "In data de 2 noiembrie 2005 inca o data am prezentat, prin intermediul domnului avocat Liviu Trandafirescu, care este si avocatul VNIIVS - CIBDICC Moscova, o noua adresa catre domnul ministru Vasile Blaga, adresa nr. 7749. Rusii m-au informat ca domnul ministru Blaga era asteptat a doua zi la Moscova, in cadrul unei vizite de rutina, vizita ce figura deja in calendarul ministerului si in care erau prevazute semnarea mai multor documente romano-ruse, pe linia de activitate a ministerului. Folosindu-se de acest prilej, domnul Vasile Blaga a fost invitat sa participe, la Kremlin, la o discutie lamuritoare asupra proiectului D-02/122, urmand sa i se confirme realitatea si valabilitatea ofertei ruse. Domnul Blaga nu l-a primit direct pe avocatul Liviu Trandafirescu, ci adresele au fost predate domnului ministru prin intermediul domnului Sandu Florin, care era - la acea data - secretar de stat in MAI, cu activitate pe probleme internationale. Rezultatul: domnul ministru Vasile Blaga a informat imediat Cotroceniul, iar solutia aleasa de Administratia Prezidentiala a fost una complet naucitoare: s-a anulat complet vizita la Moscova, pe motiv de "probleme interne in Romania, la care prezenta domnului ministru este absolut obligatorie! Pe data de 15 noiembrie 2005, intr-o ultima incercare de a sensibiliza autoritatile romanesti, fiindca la data de 31 decembrie 2005 expira invitatia adresata de partea rusa in favoarea grupului nostru, am inaintat catre Guvernul Romaniei adresa nr. 7810, inregistrata la Cancelaria Primului Ministru cu nr. 176 din 15 noiembrie 2005", isi incheie memoriul Eugen Anca. Acum, de eventuala fructificare a Tezaurului Romaniei se ocupa partenerii de afaceri olandezi ai domnului Anca, carora acesta le-a concesionat firma sa, special infiintata pentru a facilita aceasta simpla intremediere intre BNR si rusi. Istoria Tezaurului In decembrie 1916, situatia in Romania era atat de grava incat s-a pus problema evacuarii tezaurului Bancii Nationale in Rusia. La 12 decembrie 1916, Consiliul de Ministri aproba sa puna in siguranta, in Rusia, tezaurul Bancii Nationale. Legea va fi votata si apoi promulgata la 24 decembrie 1916. Consiliul care a aprobat transportarea tezaurului in Rusia era format din: Ion I.C. Bratianu, Victor Antonescu, Vintila Bratianu, Al. Constantinescu, M. Perechide, C. I. Istrate, M.G. Cantacuzino, E. Costinescu, I.G.Duca, D. Greceanu, Take Ionescu si Gh. Marzescu. In ziua de 21/25 decembrie 1916, in urma asigurarilor verbale ale generalului A. Mossoloff si in prezenta acestuia si a reprezentantilor Bancii Nationale, incepe incarcarea tezaurului in gara Iasi, operatiune incheiata pe 14/27 decembrie. Sunt incarcate 17 vagoane. In final, se incheie un protocol, in 3 exemplare originale: unul pentru delegatul Guvernului rus, unul pentru ministrul roman de Finante, Victor Antonescu, si al treilea pentru delegatii Bancii Nationale. Tezaurul ajunge la Moscova, unde se va intocmi un protocol provizoriu de receptie a casetelor, care au fost depozitate in Palatul Armurilor din Kremlin. Dupa inventariere, care s-a terminat pe 4 februarie 1917, s-a incheiat un protocol definitiv, semnat pe 16 februarie 1917. In final, compartimentul a fost sigilat. Continutul documentelor aflate in cele doua plicuri depozitate in Banca din Madrid 1. Agrementul nr. 72 - 7 din 28 aprilie 2005 (expirat la data de 16 septembrie 2005 si inlocuit cu agrementul nr. 285/16 din data de 19 septembrie 2005) ce urma a fi semnat de Banca Nationala a Romaniei; 2. Invitatia nr. 71-7 din 27 aprilie 2005 (expirata la data de 16 septembrie 2005 si inlocuita cu invitatia nr. 283/14 din 19 septembrie 2005) adresata catre SC Profact SRL; 3. Concluzia de expertiza (Incheierea expertului) privind "Tezaurul romanesc" aferent proiectului nr. D-02/122 din 02 octombrie 2003; 4. Copii legalizate dupa inventarul tezaurului, inclusiv monezile de aur. 5. Un pachet de mostre continand 12 monede de aur din Franta, napoleoni. 6. Singurul document original existent in lume, emis pe antet original, cu sigiliu original si semnaturi autorizate, emis de cea mai inalta autoritate din Federatia Rusa, care confirma Tezaurul Romaniei, certifica originalitatea mostrelor ca facand parte din patrimoniul Regatului romanesc. 7. Procedura. Inventarul Tezaurului trimis la Moscova Numar Continut Valoare totala casete in lei aur 111 Lire engleze 22.357.076,04 550 Coroane austriece 92.188.488,00 726 Marci germane 143.321.750,00 48 Lire otomane 8.604.996,82 7 Carolini (lei rom) 1.065.705,00 88 Napoleoni 46.117.140,00 3 Monede rusesti vechi si noi 471.384,20 1 Monede diferite 103.605,12 3 Lingouri de aur 337.247,80 1 Diferite valori 13.063,86 2 Bijuteriile M.S. Regina Maria 7.000.000,00 Total 1740 Casete in valoare totala de lei aur 321.580.456,84 Situatia finala a celor doua transporturi ale Tezaurului romanesc la Moscova: Numar casete Continut Valoare totala in lei aur Primul transport 1738 - continand stocul metalic de aur al Bancii Nationale a Romaniei, lei aur 314.580.456,84 2 Continand bijuteriile M.S. Regina Maria, lei aur 7.000.000,00 Al doilea transport 188 - continand aur efectiv din stocul metalic de aur al Bancii Nationale a Romaniei, lei aur 374.523,57 - continand arhiva Bancii Nationale a Romaniei, lei aur 500.000,00 - continand titluri, efecte, depozite si alte valori proprietatea Bancii Nationale, lei aur 1.593.762.197,52 1621 - continand numerar, bijuterii, tablouri si alte diferite depozite facute Casei de Depuneri de particulari, institutii publice si private, lei aur 7.500.000.000,00 Total 3549 - continand valori in suma totala de lei aur 9.416.417.177,93