691

De vorba cu Zamfir

- Ce sentimente retraiti, revenind in Basarabia dupa o anumita perioada de timp?- Am fost invitat de prietenul meu Grigore Vieru si am venit cu inima si cu sufletul deschis. L-am cunoscut in 1990 si ne-am legat ca frati intr-o fratie pentru eternitate. Sarbatorirea lui este un moment major de romanism si de patriotism al romanilor, un eveniment extraordinar, zguduitor, cutremurator de exprimare a faptului ca exista o posibilitate ca o tara sa-si sarbatoreasca eroii, pentru ca Grigore Vieru este un erou national. - Credeti ca se va reuni vreodata Basarabia cu Romania?- Omul nu face nimic fara Dumnezeu. Noi suntem opera divina. Basarabia este a Romaniei. Ea face parte din trupul nostru, asa cum a afirmat unul dintre regi, care a condus Romania spre glorie si spre marire, spre unire. Noi eram atunci una dintre cele mai mari tari din Europa. Aveam o monarhie care se dirija dupa o Constitutie tipic europeana. Noi ii urmaream pe francezi indeaproape, eram impreuna cu ei. Dupa aceea, n-am mai fost impreuna cu nimeni. N-am mai fost impreuna nici cu Dumnezeu - am fost impreuna cu diavolul satanic moscovit, kaghebist, comunist, stalinisto-leninist. Dar numai prin monarhie am ajuns mari. De aceea, raman un monarhist convins, pentru ca monarhia a ridicat toate valorile. Republicile au daramat, insa, au daramat totul... La Alba-Iulia am intalnit niste bucovineni superbi...- Ce va face sa fiti atat de optimist, maestre?- Nu demult m-am intalnit la Alba-Iulia cu niste bucovineni, unde am cantat intr-un concert magnific, pur instrumental, pentru ca vocalul a distrus instrumentalul in ultimii 30 de ani si din cauza lui folclorul romanesc a cazut imens. Vocalul a introdus textul si, prin text, noi am stricat verbul. La instrumental nu poti sa ajungi la verb decat direct si sa-l mentii, sa-l sustii si sa-l luminezi. Ori, la Alba-Iulia, pentru prima data in istoria ultimilor trei-patru decenii am prezentat un concert pur instrumental, care a avut un succes imens. Acolo am intalnit oameni care au venit din Cernauti si plangeau. Am vazut oameni in varsta, cu barbi albe ca preotii si mi-au sarutat mana ca si cum eu eram preot. Am vrut sa-i imbratisez, dar m-au imbratisat ei, am vrut sa le sarut mana, mi-au sarutat ei mana. Si ei m-au intrebat - credeti ca...? Va raspund acuma - da, cred ca. Unirea o va face romanul, neamul, tara, fara voia vreunui presedinte. Puterea nu sta in presedinti, ci in poporul nostru. Noi suntem puterea - poporul roman. In 1990, cand am venit la Chisinau, am sperat ca o sa va duceti la Prut sa desfiintati sarma ghimpata si sa ne reunim Tara. Atunci, am dat cinci concerte la Chisinau. Plangea sala, plangeam eu, plangeam cu totii. Era o posibilitate atunci. Acum aceasta posibilitate s-a amanat, dar nu trebuie sa disperam. Ea va veni. Oricat de tarziu, dar va veni neaparat. - Va multumim pentru interviu.Nicolae Roibu,TIMPUL
0