818

Drama romanilor din jurul Romaniei

Viorel PatrichiDoamna Augusta Anca din Timisoara este cea mai apropiata prietena a romanilor din afara tarii Uniunea Scriitorilor a gandit o riposta contra celor care mai vor inca sa ingradeasca limba romana in Republica Moldova?Nu. Este foarte greu sa ducem carti romanesti in Transnistria. Cartea romaneasca este arsa. Rusia finanteaza masiv aceasta propaganda. Ceea ce face Rusia in Transnistria, in Cecenia este un adevarat terorism de stat. Isi mascheaza actiunile imperiale prin asocierea cu Statele Unite. E grav ca americanii par sa nu inteleaga acest adevar. Rusii ne-au degradat fiindca aveau o civilizatie inferioara civilizatiei romanesti. S-au produs mutatii grave la noi. A fost un act de eroism in 1989, cand am iesit in fata tancurilor sovietice pentru limba romana. Liderii nostri nu au acceptat modelul tarilor baltice, care era cel mai bun pentru noi, si am pierdut. Lipsa unei constiinte nationale ne-a adus aici. Este un timp rastignit, un timp pierdut. Ce-ar trebui sa faca Romania?Romania ne poate acorda o sustinere morala curata, fara zeflemea, fara a se situa pe o pozitie superioara. Sa nu uite ca Basarabia a stat sub o putere distructiva timp de 60 de ani. Trebuie sa investeasca masiv in Basarabia, cat nu e prea tarziu. Ion Iliescu nu trebuia sa recunoasca Republica Moldova. A fost cea mai mare eroare. Este pamant romanesc si el l-a dat pe mana rusilor. Romania s-a dezis astfel de o mana. Anonimul Ion Morei a vorbit la Strasbourg despre "expansionismul romanesc". In realitate, Rusia practica expansionismul la noi. In Basarabia apar o suta de ziare rusesti, fata de ale noastre 20-25. Ion Iliescu trebuie sa stie aceste lucruri si sa ia atitudine, nu sa se supere, ca dl Nastase. Cele mai multe posturi de radio emit in limba rusa. Peste tot se vorbeste ruseste din nou. Trebuie alti lideri unionisti. Frontul Popular este finantat de KGB. Iurie Rosca a fost ofiter KGB.Dar daca si asta este o diversiune tipic KGB?Antidotul este unirea partidelor romanesti, unirea noastra. Trebuia sa facem unirea in 1991. Masele erau cu noi. Unirea este speranta mea. Ce efecte are intarirea frontierei pe Prut?Se trece mult mai greu si este de zece ori mai scump. Ambele parti ne cer bani la trecere. Este revoltator sa ne despartim asa. Deznationalizarea noastra continua, chiar daca avem majoritatea etnica. Profesorii merg la prasit ca sa aiba ce manca, iar salariul de 10-15 dolari nu-l iau cu anii. Copiii nu mai vin la scoala. Biserica se subordoneaza Patriarhiei de la Moscova si de aceea nu accepta Mitropolia Basarabiei. Asa rol au preotii nostri.Forte politice vor dezbinarea noastra. Dar noi ce vrem?Istoricul Anatol Petrencu este profesor doctor la Universitatea din Chisinau. Nu pot intelege de ce intelectuali autentici ca el nu intra in politica de la Chisinau, unde, mai mult ca oricand, este necesar un timbru nou.Recensamintele populatiei au scopuri politice. In 1897 a fost primul recensamant din Imperiul Tarist. Scopul: supusii tarului sunt rusi sau cunosc rusa. Procedeul a fos criticat chiar de rusi. In Basarabia s-a "consemnat" atunci ca locuiesc 47% romani. Dupa publicarea datelor oficiale, au aparut date neoficiale. Chiar statisticieni rusi au pus la indoiala felul in care s-a facut recensamantul si au aratat ca populatia bastinasa reprezinta 60%, altii chiar 75%. Ultimul recensamant din Basarabia a fost in 1979. Din 4 200 000 de locuitori, 63% erau moldoveni. Romanii din Basarabia au fost numiti moldoveni. Termenul "moldovean" este un politonim, nu un etnonim. Moldovenismul a aparut in Republica Autonoma. Ce popoare si-au mai luat numele dupa nume de ape (Moldova, Oltenia), dupa munti si paduri (Muntenia, Transilvania, Bucovina)? Foarte putine cazuri la rusi, dar ei nu se considera alta natiune. Dupa zece ani de la caderea URSS, nu s-a revenit la normal din cauza unor forte politice care vor dezbinarea romanilor din Basarabia. Chiar si comunistii accepta in discutii individuale ca moldovenismul este un fals, ca statul nostru nu e viabil, mai ales in contextul integrarii europene. Pe pasaportul nostru, la rubrica "nationalitate" scrie "Republica Moldova". Daca le spui autoritatilor de la noi ca esti roman, iti cer documente ca sa demonstrezi acest lucru. Atunci te lasi pagubas. Dupa declaratiile facute pana acum, in Republica Moldova ar fi doar 2 000 de romani! "Daca vreti, va consideram un grup etnic... Sa ramana istoria romanilor ca un curs facultativ pentru acest grup etnic." Situatia romanilor din Transnistria este cea mai dramatica. Regimul de la Tiraspol nu recunoaste limba romana.Anatol Petrencu, istoric din Chisinau: "Prin recensaminte, statele vecine cu Romania falsifica adevarul" Diversiunea UcraineiAm semnat tratatul cu Ucraina si situatia romanilor din nordul Bucovinei, din Herta, nordul Maramuresului si din sudul Basarabiei s-a inrautatit. La ineptia Bucurestiului, se adauga dihonia cultivata de liderii romanilor din Ucraina. Astfel ca eforturile Kievului in asimilarea lor nu trebuie sa fie prea mari: si asa nu-i apara nimeni. Stefan Broasca este redactor-sef la revista "Plai romanesc" din Cernauti si vicepresedintele Societatii pentru cultura romana "Mihai Eminescu". L-am intrebat recent pe dl Adrian Severin ce crede despre consecintele tratatului romano-ucrainean asupra noastra. Mi-a zis ca este un tratat bun si ca nu e responsabil de aceste consecinte. Exista in Ucraina oameni care stiu foarte bine sa deturneze legislatia europeana, astfel incat efectul sa fie contrar intereselor minoritatilor nationale. Astfel, ei au legitimat "limba moldoveneasca", o inventie a ideologilor sovietici. Romanii din Herta si din Bucovina istorica se declara insa romani. Dupa razboi, o parte dintre satenii din jurul Cernautiului au fost inregistrati fortat ca moldoveni. Ma refer la satele Mahala, Ostrita, Boian, Valea Cozminului, Ciahor, Voloca. Urmatorul recensamant va fi in decembrie. Autoritatile insista sa ne treaca moldoveni. In 1997, parlamentul ucrainean (RADA) a ratificat Conventia cadru pentru protectia limbilor regionale, alcatuind o lista cu aceste limbi, unde, alaturi de limba romana, au impus si limba moldoveneasca. Ceea ce este foarte straniu, fiindca toate scolile noastre din Ucraina au limba de predare romana si nu "moldoveneasca". Din moment ce s-a legitimat "limba moldoveneasca" in Rada, s-a trecut si la alti pasi, care sa sustina ca ar exista si doua etnii diferite. In sudul Basarabiei (regiunea Odesa), s-a si infiintat "Asociatia nationala a moldovenilor din Ucraina", care si-a propus reinvierea limbii moldovenesti in Ucraina. Nu stiu daca mai exista asociatia "Dunarea si Marea", a lui Grozavu. S-a incercat sa se faca o asociatie a moldovenilor si in raionul Noua Sulita din nordul Bucovinei. Oamenii nu fac deosebirea intre moldoveni si romani. Noi ne consideram aceeasi natiune, aceeasi entitate: romani. Cu doi ani in urma, a fost o conferinta "stiintifica" la Odesa, unde s-a decis promovarea "limbii moldovenesti" in Ucraina: sa se editeze carti "moldovenesti", programa scolara "moldoveneasca". Este un nonsens total fiindca in Ucraina nu exista "limba moldoveneasca". Kievul stie ca de la Chisinau nu se vor emite pretentii niciodata. Numeric, romanii ar fi o minoritate importanta, pentru care ar trebui sa se aplice legislatia internationala in domeniu. Acolo unde constituie 20% din populatie, romanii ar avea dreptul sa-si foloseasca limba in administratia publica. S-ar aplica deci conventia cadru privind minoritatile, dar divizarea in romani si moldoveni nu mai face posibil acest lucru. Este un scop pur politic. Care este statutul limbii romane la Cernauti? Toate disciplinele se predau dupa manualele autorizate de Kiev. Este o editura la Cernauti pentru manuale romanesti autorizate. Bisericile romanesti de la noi se subordoneaza Patriarhiei de la Moscova. Mitropolia de la Kiev nu are ce face. Exista chiar tendinta ca bisericile noastre sa treaca la Patriarhia de la Bucuresti, insa obstacolele sunt foarte mari. Liturghia se face in limba romana, dar si in ucraineana in bisericile romanesti. Cum ne vad strainii?La un recent congres al tuturor romanilor din afara tarii, organizat la Timisoara, l-am cunoscut pe deputatul Dragoliub Jivkovici din Voivodina (Serbia). Este membru al Partidului Democrat Crestin din Parlamentul Voivodinei, Pancevo. Este sarb si merita sa-i cunoastem opinia despre noi. Mai ales ca sarbii seamana oarecum cu noi, iar prietenia romano-sarba este doar o legenda de pe vremea lui Vlaicu Voda, cand aveam aceiasi adversari. Care este statutul Voivodinei in Serbia?Vlad Zbarciog, scriitor din Chisinau: "Avem nevoie de altI lideri unionistiDupa constitutia Serbiei si Iugoslaviei, Voivodina este regiune autonoma. In timpul lui Milosevici, drepturile noastre au fost desfiintate, la fel ca in Kosovo. Cetatenii Voivodinei au ales acum o conducere democratica. Voivodina face parte din euroregiunea Dunarea. Este cea mai bogata parte a Serbiei: agricultura si petrochimie. Are 2,5 milioane de locuitori: 1,5 milioane sarbi, 400 000 unguri, ceilalti fiind pana la 300 000. Dupa recensamantul din 1991, 38 000 sunt romani si 150 000 rromi, care vor limba materna in scoli. In Voivodina nu sunt vlahi. Cum va explicati dubla raportare a romanilor din Serbia: vlahi in Timoc, romani in Voivodina? Cum a fost posibila aceasta interpretare?Cine isi uita radacinile rataceste fara rost prin lume.Ati format un stat musulman in Europa. Mai faceti unul?Islamul este o doctrina care uneste. Bin Laden a fost la Alia Izetbegovici pe timpul razboiului din Bosnia. Noi stiam de-atunci. Serviciile noastre secrete stiau. Bin Laden este un produs american, folosit in razboiul contra Rusiei. Peste 30% din albanezii din Iugoslavia sunt de origine sarba si s-au declarat musulmani. Academia Sarba arata ca nu exista nici o dovada ca poporul albanez este atat de vechi, cum spuneti dvs. Albanezii sunt originari din Carpati si din tarile arabe. Limba si cultura lor nu au nimic comun cu ale celorlalte popoare din Europa, nici cu ilira. Iar limba lor literara abia se formeaza. Asa cred lingvistii dumneavoastra?Da. Ideea formarii Albaniei mari dateaza din 1805. Doar patru popoare pot rezolva problemele din Balcani: grecii, bulgarii, romanii si sarbii. Daca aceste popoare ar colabora mai mult in economie, cultura, educatie, Balcanii ar deveni cea mai sigura parte a Europei. Romanii, sarbii si grecii nu s-au confruntat niciodata. Cum va explicati ca romanii din Timoc nu au voie sa studieze in limba materna nici la gradinita?Nu prea cunosc situatia din Timoc, dar stiu ca romanii din Voivodina au toate drepturile. Vlahii din Timoc si-au creat singuri probleme. Ei nu se cunosc pe sine, nu stiu ce sunt. Nu se declara romani. Aici este problema. Noi avem probleme cu "muntenii" care se declara cand sarbi, cand musulmani, cand albanezi. Asa sunt si muntenegrenii. Un popor care isi paraseste traditiile rataceste prin lume, primind denumiri de la natia care le ofera cele mai multe foloase. Asa ratacesc si musulmanii din Bosnia. Ei nu stiu ce sunt. Spun ca sunt sarbi ca natie si musulmani ca religie. Crestinii au trecut la islam, dar invers - foarte rar. Cum ne putem salva?Statul roman se dovedeste incompetent in apararea conationalilor nostri, asa cum nu reuseste sa mai gestioneze nici economia nationala, cata a mai ramas. Integrarea euro-atlantica a devenit un pariu politic in sine pentru orice partid ajuns la guvernare. Atunci cine rezolva problemele noastre nationale, daca politicienii gandesc numai din patru in patru ani? Lasam aceste chestiuni pe seama tarilor vecine, care inteleg foarte bine rolul minoritatilor nationale in constructia politica regionala? Statul roman trebuie sa delege si aceasta putere catre individualitatile mai puternice, care au deci si posibilitati materiale. Daca nu poate sa ajute procesul de emancipare nationala, macar sa nu strice, asa cum a procedat prin declaratii publice sau prin semnarea tratatelor politice criminale. Augusta Anca din Timisoara se implica in numeroase momente culturale, organizate pentru romanii din jur. Este comunicativa si are autoritate. O romanca mai rara.Nu vreau sa candidez la ceva, sa castig ceva. Am si eu un scop: sa-i ajutam pe cei aflati in afara granitelor Romaniei sa se identifice cu noi, sa cunoasca cultura noastra. Din pacate, in multe locuri nu au curaj sa spuna ca sunt romani. In 1991, a construit Universitatea Tibiscus, a organizat Fundatia Augusta. A fondat Editura Augusta. Romanii din afara trebuie sa stie ca au un punct de sprijin aici. Suntem prea subordonati strainatatii. Publica numeroase carti pentru romanii din afara. Romanii din Uzdin, din Pancevo sau din Varset au botezat-o "adevaratul ministru al romanilor de pretutindeni". Cei din Basarabia zic ca "Editura Augusta este Editura de Stat a Republicii Moldova". Singura satisfactie sufleteasca pentru aceasta daruire. Ii ajuta pe cei de la Cernauti, ofera locuri pentru studentii romani din teritoriile instrainate, fara taxe si fara sa plateasca masa si cazarea. Este istoric de profesie. Mama e din Dobrogea, iar sotul - din Bihor. Care dintre romani vi se par mai urgisiti si care ar trebui ajutati mai mult?Este important ca romanii din teritoriile invadate sa fie ajutati cel mai mult: nordul Bucovinei, Basarabia. Fata de autohtonii din teritoriile istorice romanesti avem cele mai mari obligatii. Nu trebuie sa-i uitam pe romanii din Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Grecia. Ei vorbesc o romana veche. Copiii lor trebuie sa aiba carti, le-am tiparit si le-am trimis acolo. Adrian Dinu Rachieru, consilierul editorial la Editura Augusta, a publicat "Batalie pentru Basarabia", volume cu autori din Bucovina si din Basarabia. Am fost peste tot unde sunt romani. Din pacate, deznationalizarea lor continua in toate statele vecine. "Daca statele vecine falsifica recensamintele, atunci sa facem noi recensamintele noastre acolo", a indemnat Sandu Cristea la congresul tuturor romanilor de la Timisoara. Idee generoasa, aplicare dificila. Cand m-am intors la Bucuresti, m-a sunat un roman din Iugoslavia: "Domnu' ziarist, nu-i bine sa ne dati numele..." Ne meritam soarta?
0