Cele mai frumoase poezii ROMANESTI
PastelBuciuma toamnaAgonic -- din fund --Trec pasareleSi tainic s-ascund.Taraie ploaia ...Nu-i nimeni pe drum;Pe-afara de stai Te-nabusi de fum.Departe, pe camp,Cad corbii, domol;Si ragete lungiOrnesc din ocol.Talangile, trist,Tot suna dogi ...Si tare-i tarziu,Si n-am mai murit ...George BacoviaPOEM Spune-mi, daca te-as prinde-ntr-o zi si ti-as saruta talpa piciorului, nu-i asa ca ai schiopata putin, dupa aceea de teama sa nu-mi strivesti sarutul? NICHITA STANESCUVreme trece, vreme vine, Toate-s vechi si noua toate; Ce e rau si ce e bine Tu te-ntreaba si socoate; Nu spera si nu ai teama, Ce e val ca valul trece; De te-ndeamna, de te cheama, Tu ram?i la toate rece. ("Glossa" M. Eminescu)Alexandru Macedonski Rondelul rozelor ce mor E vremea rozelor ce mor, Mor ?n gr?dini, si mor si-n mine -- S-au fost at?t de viat? pline, Si azi se sting asa usor. ?n tot, se simte un fior, O jale e ?n orisicine. E vremea rozelor ce mor -- Mor ?n gr?dini, si mor si-n mine. Pe sub amurgu-ntrist?tor, Curg v?lm?saguri de suspine, Si-n marea noapte care vine, Duioase-si pleac? fruntea lor... -- E vremea rozelor ce mor. Rondelul rozelor de august Mai sunt inc? roze, -- mai sunt, Si tot parfumate si ele Asa cum au fost si acele C?nd ceru-l credeam pe p?m?nt. Pe-atunci eram falnic av?nt... Priveam, dintre oameni, spre stele; - Mai sunt inc? roze -- mai sunt, Si tot parfumate si ele. Zadarnic al vietei cuv?nt A stins bucuriile mele, Mereu c?nd z?mbesc uit, si c?nt, In ciuda cerc?rilor grele, Mai sunt inc? roze, -- mai sunt.Alexandru Macedonski Rondelul meu C?nd am fost ura am fost mare, Dar, astazi, cu desavarsire Sunt mare, ca m? simt iubire, Sunt mare, c?ci m? simt uitare. Esti mare c?nd n-ai indurare, Dar te ridici mai sus de fire C?nd ti-este inima iubire, C?nd ti-este sufletul iertare. Stiu: toate sunt o-ndurerare, Prin viata trecem ?n nestire, Dar mangaierea e-n iubire, De-ar fi restristea cat de mare, Si inaltarea e-n iertare.