2

Curățenia după renovare: chiar te descurci singur?

Curățenia după renovare: chiar poți face singur sau e mai complicat decât pare?

Salut,

Vreau să deschid un subiect care cred că interesează pe mulți: curățenia după renovare. Nu vorbesc de „am mutat un dulap și e puțin praf”, ci de renovare serioasă – glet, vopsea, gresie, tăiat, șlefuit, praf fin peste tot.

Recent am trecut prin asta și sincer nu m-am așteptat să fie atât de complicat. În mintea mea era simplu: aspir, spăl pe jos, șterg suprafețele și gata. Realitatea a fost complet diferită.

Praful fin – dușmanul principal

Cel mai mare șoc a fost praful fin. Nu vorbesc de praf vizibil, ci de acel praf foarte fin care intră peste tot: în prize, în sertare, pe dulapuri, pe geamuri, în colțuri unde nici nu te gândești.

Poți aspira de 3–4 ori și tot mai apare. Se așază din nou pe mobilă. Rămâne pe suprafețe lucioase. Se simte la atingere.

Mi-am dat seama că o aspirare normală nu e suficientă. Ai nevoie de echipament mai puternic și de răbdare serioasă.

Urmele de vopsea și silicon

Altă problemă: urme de vopsea pe plintă, pe geamuri, pe clanțe. Silicon întărit la baie sau bucătărie. Adeziv pe gresie.

Dacă nu știi exact ce soluție să folosești, riști să zgârii suprafața sau să o deteriorezi. Am încercat la un moment dat să curăț o pată de pe geam și era cât pe ce să zgârii sticla.

Bucătăria și baia – zone critice

După renovare, aceste zone sunt cele mai dificile. Praful combinat cu umiditate și urme de materiale de construcție se lipesc serios de suprafețe.

În special rosturile la gresie/faianță și colțurile sunt greu de adus la stare impecabilă.

Cât timp mi-a luat?

Am crezut că termin într-o zi. Au fost aproape trei zile de curățenie intensă și tot nu eram 100% mulțumit de rezultat.

Și asta fără să pun la socoteală oboseala. Practic, după ce am investit timp și bani în renovare, m-am trezit cu încă un „mini-proiect” doar pentru curățenie.

Merită să chemi profesioniști?

Aici vine întrebarea principală. Am discutat ulterior cu cineva care a apelat la firmă de curățenie după renovare și mi-a spus că diferența a fost mare: echipamente industriale, soluții potrivite, organizare pe etape.

Am început să caut și eu opțiuni și am găsit servicii specializate de curățenie după renovare în Chișinău. Mi se pare logic că există un serviciu dedicat doar pentru acest tip de situație, pentru că nu e același lucru cu o curățenie obișnuită.

Ce cred că ar trebui verificat înainte să alegi o firmă

• Ce include exact serviciul (geamuri, pereți, interior dulapuri etc.)
  • Dacă folosesc echipamente profesionale
  • Dacă prețul este fix sau poate varia
  • Cât durează intervenția
  • Dacă oferă garanție pentru rezultat

Concluzia mea personală

Dacă e renovare mică, probabil te descurci singur. Dar dacă vorbim de renovare serioasă, sincer cred că merită măcar să iei în calcul varianta profesională.

Timpul, energia și nervii economisiți pot justifica costul.

Voi cum ați procedat după renovare?

Ați făcut singuri sau ați chemat firmă? A meritat diferența?

0