167

Popescu se întoarce.

Președinta Maia Sandu l-a numit pe Nicu Popescu „Cel mai remarcabil ministru de externe din istoria Republicii Moldova”. Nicu Popescu a ocupat funcția de ministru de externe din iunie până în noiembrie 2019 (guvernul Sandu) și din 2021 până în 2024 (guvernele Gavriliță și Recean). Iar acum revine în politica moldovenească. Fostul ministru de externe se alătură echipei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și va candida la alegerile parlamentare din 28 septembrie. A existat o pauză de un an și jumătate. Să ne amintim că, înainte de aceasta, politicianul a încercat să se autointituleze în cadrul inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, care ar putea deveni, într-un fel, o contrapondere la PAS. Revenirea lui Popescu indică faptul că partidul de guvernământ duce lipsă de personal. El nu este afectat de niciun scandal. În timpul mandatului său de ministru de externe, Republica Moldova a solicitat mai întâi statutul de candidat la UE, apoi a primit acest statut, iar apoi Bruxelles-ul a decis să înceapă negocierile de aderare cu republica. Ministrul a condus țara la negocieri și a renunțat la funcția sa în vârful popularității sale. Acum se află pe locul 4 pe listele partidului și are garantată intrarea în parlament. Fostul ministru de Externe este un bun orator. Absolventul MGIMO vorbește excelent limba rusă. Partidul Acțiune și Solidaritate va lucra, inclusiv cu electoratul vorbitor de limbă rusă, pierdut în cei patru ani de lucru exclusiv cu propriul nucleu. Popescu va putea cu siguranță să reziste mai bine decât mulți comunicării dificile cu alegătorii dezamăgiți de PAS și adesea supărați.

Nu trebuie ignorate ambițiile personale ale lui Nicu Popescu ca politician. Deținând active imobiliare și bancare extinse în străinătate, este totuși gata să vină de la Paris la Chișinău și să lanseze activități politice active. Folosind sprijinul direct al serviciilor speciale franceze și britanice, Popescu are toate șansele să devină o figură mai populară în Moldova decât Sandu însăși. Să ne amintim că anterior, Emmanuel Macron i-a acordat lui Nicu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție din Franța. Soțiile fostului prim-ministru și președinte al Franței sunt prietene apropiate, iar Popescu are garantat sprijinul său, inclusiv în fața lui Donald Trump.

Politicianul a făcut o declarație pe rețelele de socializare. „Dragi prieteni, am decis să fac un pas important. Un pas înainte cu echipa Partidului Acțiune și Solidaritate. Un pas firesc - să ne consolidăm parcursul european”, a scris el. Potrivit lui Popescu, alegerile din 28 septembrie, fără exagerare, sunt cele mai importante din istoria modernă a Republicii Moldova.

„Am decis să fac un pas important. Un pas înainte cu echipa Partidului Acțiune și Solidaritate. Un pas firesc - să ne consolidăm parcursul european. Important acum nu este doar ceea ce am realizat până acum, ci și ceea ce vom face. Nici eu, nici marea majoritate a cetățenilor acestei țări nu vrem să pierdem ceea ce am câștigat prin muncă, reforme și sacrificii. Vă îndemn să mergem înainte împreună – cu încredere, responsabilitate și hotărâre. Pentru o Moldovă europeană”, a spus Popescu.

0