Elon Musk vrea ca oamenii să trimită mesaje pe telefon cu puterea minții
Visul de a uni omul și lumea digitală s-a transformat într-un plan real și pentru Elon Musk. O companie a miliardarului vrea să lege creierul uman de un computer, pe care îl va putea controla. Un cip minuscul sta la baza unei noi specii umane.
Un implant de zece ori mai mic decât fir de păr ar putea face legătura dintre creierul uman și un computer, care să îi dea impulsurile. Asta i-ar ajuta pe cei cu afecțiuni neurologice, inclusiv pe cei paralizați sau pe cei care și-au pierdut vederea să o recapete. Totul printr-o operație minim invazivă, realizată cu ajutorul roboților, transmite digi24.ro.
Se discută de ceva vreme despre aceste planuri ale miliardarului american Elon Musk, dar iată că în acest an par să devină și realitate. La prima vedere, este un doemniu SF, dar dacă ne uităm puțin mai atent în istorie, vom vedea că astfel de experimente au mai fost făcute, doar că acum avem și tehnologia pentru a le face mai bine. Visul multor cercetători a fost să dezvolte fuziunea perfectă între om și computer.
Programul propune ca, pe lângă sistemul limbic și cortex să dezvolte un nou strat, digital și dotat cu inteligența artificială. Dintr-un alt punct de vedere, deja beneficiem de o astfel de conexiune prin device-urile noastre intligente. De exemplu, telefonul mobil care a devenit aproape un asistent personal. Însă, interacțiunea cu el este înceată și primitivă, crede Elon Musk. Avem nevoie de atingere, prin sistemele de touch, de comenzi vocale, de procesare, de gândire în paramentri umani obișnuiți. Toate acestea ar putea fi mult eficientizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Practic avem informația la degetele noastre, dar degetele și vorbirea sunt la viteze prea mici. Dacă am avea creierul legat la aparat, această comunicare s-ar face instant.
„Sunt multe fire foarte mici care sunt plasate cu grijă, iar operația, pe bază de cip, necesită o incizie de doar doi milimetri. Aceasta se dilată până la opt milimetri, este introdus cipul și revine apoi la dimensiunea inițială, după care este lipită. Nu este nevoie de copci. Interfața cipului este wireless, deci nu îți atârnă fire din cap”, spune Elon Musk, fondator Neuralink.
Cum funcționează Neuralink
Modul de funcționare pare destul de simplu de explicat, mai dificil este doar de pus în practică. Acum, creierul nostru are milioane de neuroni care trimit pemanent semnale atunci când noi vorbim, vedem, simțim sau gândim. Atunci când sunt trimise aceste semnale se creează un mic câmp electromagnetic. Neuralink presupune interceptarea acestui câmp și interpretarea lui astfel încât să poată fi folosit în lumea digitala.
Majoritatea testelor de până acum au fost făcute pe șoareci, iar oamenii de știință speră să poată testa dispozitivul pe oameni până la sfârșitul anului viitor. Deși criticii proiectului susțin că termenul este unul prea ambițios, Elon Musk a spus că o maimuţă căreia i-au fost implantaţi astfel de electrozi a putut să controleze un computer cu puterea minţii. Următorul prag în cercetare va fi obținerea unei simbioze între creier și inteligența artificială.
Testele pe oameni ar putea începe în 2020
„Am spus multe despre Inteligența Artificială de-a lungul anilor, dar cred că și în cea mai optimistă variantă vom fi lăsați în urmă. Este un scenariu optimist, dar cred că printr-o interfață creier-mașină cu lățime de bandă putem porni în călătorie și putem avea opțiunea de a fuziona cu Inteligența Artificială. Este foarte important”, spune Elon Musk, fondator Neuralink.
Chip-ul Neuralink este un implant extrem de mic. Acesta va citi semnalele date de creier, le va amplifica si le va transforma pentru a fi utilizate digital. Le trimite apoi unui dispozitiv tot de dimensiune mică purtat în spatele urechii. Doar acest despozitiv va fi upgradat, iar implantul rămâne așa cum este. În momentul în care se îndepărtează dispozitivul extern, totul se oprește. Evident, lucrurile funcționează și în sens invers, adică implantul poate oferi stimuli pentru creier, care va trebui să învețe să se coordoneze. Efectul final va fi o legătura cu telefonul inteligent sau cu un computer și controlul independent pentru acestea. De exemplu, să poti să dictezi un text pe telefon utilizând doar mintea. Însă efectele cele mai spectaculoase ar putea fi cele medicale, cu ajutorul acestor sisteme să fie tratate afecțiuni neurologice.
În prezent, start-up-ul în care Elon Musk a investit în jur de 100 de milioane de dolari și are 100 de angajați, Neuralink, face demersuri pentru ca implantul să fie aprobat de Autoritatea Americană pentru Alimentație și Medicamente.