864

Ministerul Agriculturii vrea incinerarea deșeurilor nereciclabile

În Republica Moldova ar putea fi anulată interdicția arderii deșeurilor. Mai exact, este vorba de deșeurile nereciclabile. Un Proiect de lege ce include incinerarea și coincinerarea în procesul gestionării deșeurilor, a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și avizat pozitiv de membrii Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională. Potrivit autorităților, deșeurile vor fi arse fără consecințe ecologice, lucru care ar soluționa și problema poluării mediului.

„Resturile din activitatea zootehnică, textilele, o parte din ambalaje, sunt deșeuri ce nu pot fi gestionate sau reciclate. Actualmente nu există o prevedere care ar putea soluționa problema. Incinerarea sau coincinerarea ar fi o soluție”, a spus ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgehta Mincu.

În acest sens Ministerul Mediului a inițiat un proiect de lege ce prevede includerea metodei incinerării și coincinerării în Legea deșeurilor, prin modificarea articolului 17, care în prezent interzice arderea acestora. Astfel, dacă inițiativa se va bucura de susținere în Parlament, o parte din deșeurile ce nu pot fi reciclate, ar putea fi arse în cuptoare speciale.

Ministra a menționat că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dispune de câteva astfel de cuptoare, dar nu le poate folosi din cauza interdicției din lege. O necesitate în acest sens a apărut odată cu înregistrarea cazurilor de pestă porcină.

O inițiativă similară a fost respinsă în 2016 din cauza punctului ce prevede incinerarea cauciucurilor. Membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională, au propus în cadrul ședinței de miercuri, excluderea anvelopelor din categoria deșeurilor ce pot fi arse. Proiectul de lege a primit aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare de profil, urmând să fie dezbătut și în plenul Legislativului.

„Este nevoie să fie organizat un grup de experți care să analizeze problema reciclării cauciucurilor și să găsească o soluție alternativă”, a menționat deputatul socialist, Radu Mudreac.

În prezent, în Moldova există o singură fabrică de reciclarea a cauciucurilor. Acestea sunt descompuse la temperaturi înalte în substanțe chimice. Drept rezultat se obține un combustibil lichid. Proprietarii afacerii dau asigurări că ciclul reciclării este închis și nu afectează mediul.

Totodată anual doar în Chișinău se produc circa 200 de mii de tone de deșeuri. 10% sunt deșeuri combustibile, iar pentru aproape 20% nu există soluție de prelucrare așa cum ele nu pot fi reciclate și nici arse.

agora.md

0