800

A fost inaugurat Festivalul industriilor creative Moldovan Design Week

Cea de-a doua ediție a Festivalului industriilor creative din R. Moldova Moldovan Design Week, care se va desfășura în perioada 3-9 iunie, a fost inaugurată astăzi la Hab-ul ARTCOR – primul atelier creativ din Chișinău, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a remarcat importanța organizării unor asemenea evenimente, care au drept scop dezvoltarea și promovarea specialiștilor autohtoni din domeniul design-ului. ”Știm foarte bine că avem o școală foarte bună de pictură, de sculptură, artă decorativă, care s-a format în simbioza a două culturi: cultura română și cea slavă. Acest lucru ne-a adus pe parcursul anilor multe avantaje de creație și eu cred că viitorul designerilor din R. Moldova este unul extrem de bun, motiv pentru care vreau să felicit toți copartenerii și organizatorii Moldovan Design Week și să doresc acestui eveniment, la fel ca și altor evenimente culturale memorabile de la noi, viață lungă, proiecte interesante, curaj inovațional și curaj de orice fel, deoarece pentru ca să obții niște obiective, poți să faci acest lucru doar atunci când ești dotat cu mult curaj, mult optimism și mai ales cu multă pasiune de ceea ce faci”, a subliniat oficialul.

La rândul său, directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Lilia Bolocan, a afirmat că încă în 2014, AGEPI pentru prima dată a făcut un studiu despre impactul economic al industriilor creative în R. Moldova. ”De atunci, acest lucru este mereu în atenția noastră, pentru a trezi potențialul intelectual al țării noastre. Iată că lucrurile se întâmplă, mai ales se întâmplă frumos atunci când s-au energizat forțele, dorințele, iar rezultatele sunt mai bune. Festivalul este o platformă de promovare a talentelor din țara noastră, dar și pentru a atrage atenția asupra a tot ce înseamnă industriile creative”, a precizat Lilia Bolocan.

Potrivit lui  Alexandrin Buraga, fondatorul festivalului, grație acestuia s-au stabilit relații de colaborare între comunitățile creative, între instituțiile de stat și companiile private, precum și între tinerii talentați din R. Moldova, care reprezintă toate industriile creative. El a menționat că parcursul acestor zile în cadrul festivalului se vor desfășura mai multe evenimente. Astfel, mâine, la ora 11.00, la ARTCOR va avea loc un workshop cu genericul ”Reguli de bază în design: cum să amenajezi corect interiorul casei tale”, iar la Muzeul Național de Istorie a Moldovei – patru proiecții de scurtmetraje moldovenești, pe care nu le găsești pe internet, iar Teatrul ”Geneza Art” va prezenta, în perioada 5-9 iunie, spectacolul ”The Faces Of Maccbeth”,  după W. Shakespeare în regia Danielei Burlaca.

În R. Moldova, peste opt mii de persoane sunt angajate în sectorul industriilor creative, majoritatea fiind tineri. La nivel mondial, industriile creative generează anual venituri de 2.250 miliarde de dolari SUA și oferă aproximativ 30 milioane de locuri de muncă. La nivel european, cu venituri de 550 miliarde de dolari SUA,  industriile creative contribuie cu 4,2% la PIB-ul Europei. Mai mult, acest sector este al treilea cel mai mare angajator după cel al construcțiilor și cel alimentar în Europa. Locurile de muncă din industria creativă sunt mult mai rezistente la procesele de automatizare, iar exporturile de astfel de servicii din țările în curs de dezvoltare înregistrează rate de creștere mult mai mari decât cele oferite de țările industrializate.

radiochisinau.md

0