1704

Aveți grijă cum ”discutați” pe rețelele de socializare. Emoticoanele, utilizate drept probe în procese de judecată

Emoticoanele apar tot mai des în materialele cauzelor aflate în gestiunea instanțelor din SUA. O practică judiciară în acest sens nu este pe deplin formată și limbajul emoji rareori are o influență decisivă asupra deciziilor, dar poate fi deja folosit ca probă indirectă.

După cum arată un studiu realizat de Universitatea din Santa Clara, în ultimii 15 ani, emoticoanele au fost menționate în 171 de cauze în SUA, iar acest număr a crescut exponențial - 30% din cazuri având loc în 2018. Inițial, limbajul emoji era utilizat în principal în episoade privind crime de natură sexuală, dar mai târziu a început să apară într-o varietate de cazuri - de la omoruri la jafuri.

De exemplu, într-un proces împotriva unui bărbat acuzat de proxenetism procurorii au utilizat drept probă corespondența lui din Instagram. Aceasta i-a trimis unei prostituate un mesaj despre ”lucru în echipă”, înserând în el un emoticon care reprezenta ”tocuri de pantofi și un sac cu bani”. Acuzatorii au insistat că aceste emoticoane indicau o relație de afaceri între cei doi. În ședință a fost invitat și un expert în traficul de ființe umane, care a confirmat interpretarea dată de procurori emoticoanelor. În urma procesului, proxenetul a fost condamnat. Emoticoanele nu au fost totuși principala probă în dosar, dar au întărit poziția acuzatorilor.

Și în Israel emoticoanele au apărut în procese de judecată. În 2017, un cuplu din această țară a fost obligat să plătească câteva mii de dolari unui locator, care i-a acuzat de rea-credință. După ce au văzut apartamentul oferit în chirie de locator, potențialii locatari i-au trimis un mesaj cu mai multe emoticoane pozitive, inclusiv cu o sticlă de șampanie. Proprietarul apartamentului a considerat acel limbaj drept un consimțământ de închiriere. Ulterior, potențialii locatari au încetat să răspundă la mesajele proprietarului și au închiriat un alt apartament. Bărbatul s-a adresat în instanță și a avut câștig de cauză.

În ciuda importanței în creștere a limbajului emoji în comunicarea modernă, una dintre principalele probleme cu privire la utilizarea lor drept probă rămâne problema interpretării: același simbol poate avea semnificații complet diferite în funcție de context. În plus, aceleași emoticoane pot fi percepute diferit, chiar și în funcție de sistemul de operare - de exemplu, smile-ul zâmbitor din versiunile anterioare ale iOS erau interpretați ca negativi, spre deosebire de omologii lor de pe alte platforme.

bizlaw.md

0